Souvasskav av ren med ris och rårörda lingon
![](https://cdn2.cdnme.se/4437888/6-3/souvas_5452115cddf2b31b36b717e6.jpg)
Souvasskav, jäklar vad gott det är! Rökt och högkvalitativt renkött i tunna skivor.. Det räckte med att öppna förpackningen och doften tog mig direkt tillbaka till det lilla styckeriet i Hede. Jag har sett fram emot att laga mat med det här köttet sedan jag var och fjällvandrade och köpte hem det. Därför försökte jag också laga en rätt som har kvar så mycket som möjligt av den rökta smaken. På så sätt blev gårdagens middag enligt receptet nedan.
- Souvasskav av ren
- Gullök
- Vitlök
- Egen variant av viltkrydda
- Matlagningsgrädde
- Maizena
- Rårörda lingon
- Långkornigt ris
Jag började med att steka hackad gullök och 2 skivade vitklölsklyftor i smör. När löken mjuknat hade jag så i renskaven lite i taget. Det är tunna skivor kött så de blir klara väldigt fort. Jag kryddade efterhand med en egen variant av "Viltkrydda", som du kan läsa mer om i det här receptet: Älgköttbullar med philadelphiasås
När allt var genomstekt tillsatte jag några dl matlagningsgrädde, lite Maizena och lät det hela koka ihop. Sen var det bara att smaka av och se så att smakerna satt som jag ville. Till souvasskaven hade vi ris och rårörda lingon. Enkla, svenska smaker och riktigt gott!
Just det här köttet är kanske inte det enklaste att få tag på eftersom det kommer från en yttepyttebutik i Hede som själva styckar och röker lokala råvaror. Men, det går ju bra att göra rätten på vanlig renskav man köper i butik också. Det blir nog gott det med :)