Älgköttbullar med philadelphiasås
Woho! Jag har brutit min hemska "kan inte laga annat än oätliga köttbullar"-jinx! Okej jinx och jinx, jag har bara lagat köttbullar själv en gång tidigare. Men då gick de inte att äta, så hemska blev de. Igår tog jag mig dock i kragen och gjorde ett nytt försök. Hyfsat modigt att då köra med älgfärs tycker jag..
I köttbullarna finns:
- 500g älgfärs
- 200g (?) blandfärs
- 2 ägg
- 3msk ströbröd
- 0,75dl mjölk
- 4st finhackade ansjovisfiléer
- Ca 2tsk av en egen variant av "viltkrydda"
- Mortlade enbär
- Timjan
- Rosmarin
- Paprika
- Vitlök
- Koriander
- Svartpeppar
- Salt
Köttbullarna rullade jag sedan till medelstora bullar och stekte i smör. Jag stekte dem inte klart utan såg bara till att de hade fin färg runt. Sedan la jag dem åt sidan på en tallrik medan jag gjorde såsen.
I såsen finns:
- 6dl vatten
- 4msk philadelphiaost
- Kalvfond
- Soya
- Redning
Jag hällde i vattnet i pannan där köttbullarna var stekta och vispade runt lite. Sen hade jag i resten av ingredienserna och lät det koka ihop. Det tog ett litet tag att få till smakerna rätt men när jag var nöjd så hade jag i köttbullarna igen. De fick sedan ligga i såsen och koka tills de var helt tillagade. På så sätt blir de saftigare än om man bara steker dem, ett trick jag har lärt mig av mamma.
Till köttbullarna hade vi potatisklyftor som fått tillagas med lite olivolja, salt och peppar i ugnen på 225 grader i ca. 40min.
Jag blev galet nöjd! Goda köttbullar med bra viltsmak. Inte illa för en som tidigare bara lyckats laga oätliga köttbullar :)
Bra där, tjejen! Kanske kan du pröva med att blanda i litet fläskfärs nästa gång,,, Heja! Heja!