Hel kyckling på rotisserie
![](https://cdn3.cdnme.se/4437888/8-3/2016-01-31-2230_56ae7d01e087c32ed9b31963.jpg)
Här om veckan fyllde C 30 och fick då ett rotisserie i present. Idag var det äntligen dags att inviga det! Vi körde två hela kycklingar och jäklar vad saftigt och gott det blev.
- Hel färsk kyckling
- Salt
- Svartpeppar
- Rökt paprikapulver
- Smör
- Rökspån
För att få kycklingen ordentligt saftig är det bra att preppa med smör under skinnet. Gör ett litet hål och använd sedan fingret för att försiktigt lossa skinnet från filéerna. Fyll sedan på med smör under skinnet. Upprepa samma sak på låren. Här kan man självklart fylla med lite vad man vill för att smaksätta köttet men vi nöjde oss med smör den här gången.
För att inte kycklingens ben och vingar skulle vifta runt när rotisseriet snurrade så band jag ihop kycklingen innan jag kryddade med salt, peppar och rökt paprikapulver.
I grillen hade vi lagt briketter på sidorna och i mitten ställt en aluminiumform för att fånga upp allt som droppade från kycklingen. Innan formen ställdes ned fyllde vi den med lite vatten så att ångan skulle säkerställa att kycklingen höll sig ordentligt saftig.
Temperaturen på grillen låg på strax under 250 grader i princip hela tiden så vi trodde att det skulle gå ganska fort att få kycklingen genomstekt. Där hade vi tyvärr fel och den totala tiden kycklingen var på grillen blev till slut lite drygt 1,5h. Mot slutet la vi också på lite äppelrökspån för att få en rökighet i smaken. Trots att det tog lite tid att laga det här var det verkligen värt det! Riktigt saftig och god kyckling med bra smaker. Recensionen från en middagsgäst var att det var bland det bästa hon ätit när det kommer till kyckling. Så ja, vi var nöjda!
Till kycklingen hade vi ugnsrostad potatis, sallad och en sås med smak av honung och vitlök.
Honung- och vitlökssås
- Creme fraishe
- Vitlök
- Honung
- Salt
- Vitpeppar
När du gör den här såsen måste du ta det väldigt lugnt med honungen. Börja med lite och smaka av, det är lätt att det blir för sött. I övrigt är det bara att blanda ihop allt och smaka tills du är nöjd.