Hemmagjord sushi

Jag har under en längre tid varit sugen på att laga egen sushi och nu blev det äntligen av. Man har ju läst att det ska vara svårt och kräva en hel del av både nyfikenhet och matlagningsintresse så det var också inställningen vi gick in med. Visst var det lite pyssel och tog lite tid men så farligt tyckte jag ändå inte att det var. Vi hade några vänner över så det blev en gemensam aktivitet att koka ris, rulla makis och forma nigiris. Det kan jag rekommendera som en kul grej att göra tillsammans med några matlagningsintresserade vänner.
Vi köpte flera av ingredienserna i en butik specialiserad på asiatiska varor men det går att hitta allt du behöver i en välsorterad vanlig matbutik, åtminstonde om deras asiatiska utbud är stort.
Sushi
- Sushiris
- Sötad risvinäger till sushi
- Lax
- Tonfisk
- Röding
- Avocado
- Gurka
- Wasabi
- Noriblad (torkat sjögräs)
- Rostade sesamfrön
- Japans soja
Börja med riset, det tar lite tid att få till. Ta 8dl sushiris och skölj ordentligt. Lägg sedan i en kastrull och fyll på med 9dl vatten och låt stå i 30 min. Sätt på en platta på högsta värme och koka upp riset på denna under lock. När riset kokat upp flyttar du den till en ny platta som du sätter på låg värme. Låt riset koka på den plattan i 15min. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 15 minuter. Bred sedan ut riset på en trä- eller plastbricka (vi använde 2 skärbrädor) och fläkta med en handduk eller liknande tills riset har 37 grader. Då är det dags att börja rulla din sushi!
Börja med att ställa fram en skål med kallt vatten - du kommer att behöva det för att inte ha ris fastklibbat över hela händerna. Skär fisken i lagom stora bitar, tvärs över fibrerna. Har du möjlighet så är det bra att fråga om din fiskhandlare kan hjälpa dig, det här med att skära sushibitar är en stor konst för riktiga sushikockar. Prata också med din fiskhandlare om att du ska göra just sushi med fisken, så säkerställer du att det inte blir några konstigheter.

För att göra nigiri tar du en bit sushiris och lägger i handen. Kläm ihop genom att krama om med fingrarna, lägg sedan på fisken och tryck till lite med två fingrar från andra handen så att fisken stannar på riset. Man kan/ska ha en liten sträng wasabi mellan fisken och riset men det skippade vi eftersom inte alla i sällskapet var lika förtjusta i just wasabi.

För att göra maki behöver du små bambumattor som du kan köpa i en vanlig matvarubutik. Rulla ut mattan och lägg ett noriblad ovanpå. Fyll på med ett lager av ca 1cm ris men lämna en kant av noribladet utan ris, du kommer att behöva det för att stänga din rulle. Platta till riset tills de är ungefär 0,5cm - det ska bli plattat men inte för hårt så det är lite av en balansgång. Lägg din fyllning i mitten av rullen. Vi hade gurka och avocado som var skurna i stavar lax och wasabi. I några rullar testade vi också att ha i chilimajonäs och i andra lite koriander och salladslök. Nu till det svåraste: att rulla ihop rullarna. Med hjälp av mattan ska du nu alltså rulla ihop allting till en rulle. När du lyckats tar du lite vatten på den delan av noribladet som inte har något ris på sig och försluter rullen med hjälp av detta. Låt ligga och vila tills ett tag innan du skär upp rullen i bitar.
Som du ser på bilden gjorde vi två variantera av maki: en med noribladet ytterst och en med riset ytterst. För att göra den sistnämna börjar du med att lägga lite plastfolie på bambumattan. Häll sedan ett lager med rostade sesamfrön på foline och lägg riset på detta. Noribladet ska sedan läggas ovanpå riset och denna gång ska du låta riset vara lite bredare än noribladet så att du kan stänga rullen med riset. Sedan är det bara att göra likadant som med de andra rullarna.
Chilimajonäs
- Chilipasta
- Majonäs
Till sushin hade vi också lite chilimajonäs, vilket var supergott. Det var inte svårare än att blanda lite majonäs med chilipasta. Har du ingen bra chilipata kan en annan variant också vara att ta majonäs, chli och lite tomatpuré.
I övrigt hade vi färdig misosoppa som vi bara blandade ut med vatten och kokade upp. Enkelt och faktiskt riktigt bra.
Det var första gången någon av oss gjorde sushi och vi var alla glatt överraskade över hur bra det faktiskt blev. Rätt stolta över hur snygga bitarna blev och att de sen smakade kanongott gjorde ju ingenting. Det här kommer att göras igen!