Bookmaker toast

En klasskisk bookmaker toast känns för mig som något man äter på en pub eller på något café någonstans på en ledig dag. Dock är det ju inget som hindrar att man tar och lagar till sådan mat själv hemma i köket. Just bookmaker toast är ju dessutom ganska lätt att svänga ihop, så varför inte?
Bookmaker Toast
- Oxfilé
- Gott bröd
- Majonäs
- Dijonsenap
- Krispsallad
- Pepparrot
- Äggula
- Svartpeppar
För att den här rätten ska bli riktigt bra så vill du börja med ett gott bröd. Jag har för mig att originalreceptet säger att man ska smörsteka toast, vilket såklart är väldigt gott, men vi valde ciabatta. Varjanten vi tog var en bake-off från Garant. Jag kan väl inte säga att jag brukar vara så imponerad av just Garant men det här brödet blev faktiskt riktigt bra till just den här rätten. Efter 10min i ugnen på 200 grader hade brödet ett krispigt yttre och mjukt inre.
Blanda till en dijonaise genom att blanda majonäs och dijonsenap till den styrka du vill ha det. Vi tog ganska mycket dijonsenap eftersom både jag och C är svaga för den smaken. Skölj av salladsbladen, separera ägggulor och riv ordentligt med färsk pepparrot. Lägg åt sidan och skiva upp din oxfilé i skivor. Stek sedan oxfilén på hög värme i lite smör och krydda med salt och peppar. Precis som vanligt vill du steka på ena sidan tills köttet blir glansigt och sedan vända på köttet och steka tills du börjar se köttsaften.
Bre på ett lager med dijonaise på brödet, lägg på salladsblad och några skivor oxfilé. På med riven pepparrot efter smak, jag tycker att det är gott med ganska mycket. Toppa med en äggula och dra några varv med pepparkvarnen. Lyckas du få äggulan att stanna kvar på toppen är det bra gjort, slippery little fuckers... Min äggula vägrade ligga still och det är lagom lätt att lyfta upp en äggula från tallriken så därför fick den vara på sidan, som du ser på bilden. Fast vad gör det egentligen, smaken finns ju där ändå så det är bara att doppa varje tugga innan du äter den. Och äta den kommer du att vilja göra, det här är en grymt god macka!