Torskrygg med skirat smör, bacon och pepparrot

Det här är gott. Klassiska svenska smaker och en rätt som nog de allra flesta tycker om.
- Torskrygg
- Smör
- Potatis
- Bacon
- Pepparrot
- Gröna ärtor
- Salt
- Vitpeppar
Skala och koka potatisen. Vi körde lite optimering av tid och disk och hällde ned de frysta ärtorna med den kokande potatisen de sista sekundrarna. På så sätt hinner ärtorna tina och häller du av vattnet i ett durkslag så är det bara att plocka ur potatisen från ärtorna.
Baconet knapersteks i en varm stekpanna och får sedan rinna av på hushållspapper.
Smöret smälter du i en kastrull eller stekpanna men tar av från värmen innan det börjar brynas.
Torskryggen är det som kräver mest arbete i den här rätten. Salta och peppra torskryggen och lägg den sedan i en varm stekpanna med mycket smör. Du vill ha så pass mycket smör att du kan ösa fisken medan den steks. Låt fisken steka på enda sidan i 2-3 minuter, lite beroende på hur tjock fiskbit du har, och ös med smöret från pannan med jämna mellanrum. Vänd sedan på fisken och stek lika länge på andra sidan, fortsätt att ösa fisken. Du vill att fisken ska bli genomstekt men absolut inte att den ska stekas för länge, då blir den lätt lite torr.
Vid servering lägg du upp potatis, ärtor, fisk och bacon på en tallrik. Häll över det skirade smöret och avsluta med att riva över färsk pepparrot efter smak. Riktigt jäkla gott är precis vad det är.
Det är mycket svårare att steka fisk än att steka kött enligt mig. Jag har ännu inte kommit på hur jag enkelt kan se att fisken är klar och får gå på känsla varje gång. Innertemperaturen ska vara 55 grader men det är svårt att få in en termometer i fisken om man har en så pass tjock termometer som vi har. Igår lyckades jag få till fisken perfekt så det kändes kanon. Det handlar nog, som med det mesta, om övning.