Entrecote, pommes frites och hemmaslungad bearnaise

Fullt upp hela helgen så lördagens middag får skrivas så här några dagar i efterskott. Trots lite mörkare pommes än önskat så var det en bra lördagsmiddag som var riktigt trevlig att laga. Det är roligt att lägga lite extra tid på maten under helgen när man har lite mer tid och ork än i veckorna.
Entrecote
- Fina bitar entrecote (du vill ha mycket marmorering)
- Smör
- Salt
- Svartpeppar
Entrecoten stekte jag i smör i en het stekpanna. Lägg smöret i den heta stekpannan och vänta tills köttet tystnat. Lägg då i köttet, krydda med salt och svartpeppar och låt ligga till du ser att köttet börjar bli glansigt. Vänd på köttet, krydda igen och låt steka till du börjar se köttsaften komma upp. Då är köttet klart och du har en fin bit kött stekt medium rare.
Tomat i ugn
- Tomat
- Vitpeppar
- Parmesanost
- Olivolja
Jag tycker om att ha ugnsbakad tomat till den här rätten, det är nog någonting jag har med mig från mammas matlagning. Det blir såklart aldrig riktigt lika bra som mammas men den här gången tyckte jag ändå att tomaterna blev riktigt goda. Dela tomat i halvor och skär av en tunn bit i botten så att tomaten kan stå stadigt. Lägg i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar och riv över parmesanost. Ringa till sist över lite olivolja och tillaga i ugn i 20min på 220 grader.
Bearnaisesås
- 0,5dl vatten
- 1 msk dragon
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 250g smör
- 3 äggulor
- Salt
- Vitpeppar
- Persilja
Börja med att skala och hacka schalottenlök och vitlök. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, dragon, och vinäger. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter innan du silar av blandningen. Smält under tiden smöret i en annan kastrull och koka upp ett vattenbad. Vispa upp äggulor och vinägerkoket över vattenbadet till du har ett ljus skum. Sila sedan sakta ned smöret medan du vispar. Undvik att ta med bottensatsen. Smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.
Jag har länge hört om att det ska vara svårt att göra egen bearnaise och att den lätt ska skära sig. Det är faktiskt inget jag direkt trott på eftersom det gått felfritt att göra den här såsen flera gånger. Tyvärr verkar det dock som att jag ropat hej lite för tidigt... De senaste två gångerna jag lagat bearnaise har den skurit sig rejält och sett ordentligt oaptitlig ut. Skönt då att jag också hittat ett sätt att rädda den! Vispa upp en äggula med lite vatten i en ny bunke. Häll sedan sakta ned din skurna sås i den nya bunken och vispa ordentligt under tiden. Mirakulöst nog så blir även den grynigaste bearnaise len och fin av den här behandlingen så prova detta innan du ger upp.
Pommes frites
- Potatis
- Frityrolja
- Salt
Att göra egna pommes frites är inte alls svårt. Skär upp potatisen i stavar och värm upp en kastrull med någon centimeter frityrolja. Ha ett lock nära till hands så att du kan släcka om det skulla börja brinna i oljan. Det har ännu aldrig hänt mig men när det gäller het olja så vill man ta det säkra före det osäkra. Oljan ska vara ungefär 180 grader men vår termometer kunde visst inte mäta så högra gradantal så jag fick chansa lite. Tyvärr verkade det som att oljan var lite för varm, vilket du ser på att mina pommes är ganska mörka. Fritera potatisen i omgångar och låt den rinna av på en kökshandduk lagd ovanpå en tidning. 2-3 omgångar i oljan gör potatisen riktigt krispig och god. Salta ordentligt och servera!