Ankbröst med råstekt potatis och svartvinbärssås

Stackars C har gått och blivit sjuk så då försöker jag såklart ta hand om honom så mycket jag kan. Hemmet är fullt med kuckelimuck-medicin i form av glass, choklad etc. och gårdagens middag fick också bli lite extra för att muntra upp honom. Förra veckan blev vi bjudna på middag hos några vänner och fick då riktigt god anka, så det tog jag inspiration av nu.
Anka
- Ankbröst
- Salt
- Vitpeppar
Torka av ankbröstet med lite hushållspapper och skär några snitt i skinnet. Lägg ankan med skinnet nedåt i en het stekpanna och sänk sedan värmen. Låt ankan stekas på skinnsidan i några minuter så att skinnet blir knaprigt och krydda med salt och vitpeppar. Bryn sedan lite kort även på andra sidan innan du lägger in ankan i ugnen på 150 grader. Jag lagade ankan enligt Tina Nordströms metod och hade alltså ankan på ungsgallret med en ugnsform under för att fånga upp fettet som droppade under tillagningen. Ankan är klar när den har en innertemperatur på 54 grader. Precis som med vanligt kött vill du gärna låta den vila några minuter innan servering.
Råstekt potatis
- Potatis
- Smör
- Vitlök
- Salt
- Vitpeppar
Svartvinbärssås
- 1-2 chalottenlökar
- Smör
- Svartvinbärssaft (outspädd)
- Vatten
- Oxfond
- Salt
- Svartpeppar
- Balsamvinäger
Det här var en liten utmaning för mig. Jag fick tips av min mamma att man kan ha svartvinbärssaft i sås och tyckte att det lät som en riktigt bra sås till just anka. Därmed köpte jag hem svartvinbärssaft och bestämde mig för att laga sås på denna. Hur man gör det var en annan historia, det hittade jag på under tiden. Det var några vändor med misstro till såsen men till slut blev den faktiskt riktigt bra till ankan, sötman passade in och kompletterade ankan på ett bra sätt. Det blev lite som att såsen var ett substitut för en svartvinvbärsgelé.
Jag började med att steka lite hackad chalottenlök i lite smör. När löken var mjuk hällde jag på svartvinbärssaft och lite vatten. Det var nog ungefär dubbelt med saft gentemot vatten. Sedan smaksatte jag med oxfond, salt och peppar och lät det koka ned ganska ordentligt. Jag smakade av och tyckte att det saknades någonting så då hade jag i en liten skvätt balsamvinäger för att balansera upp det söta och salta med lite syra. Såsen fick sedan koka vidare i ytterligare några minuter innan servering.
Sparris
- Sparris
- Smör att steka i
- Flingsalt
Till rätten hade jag också lite smörstekt sparris. Ta tag i båda ändarna av sparrisen och böj tills den går av. Släng bottendelen, den kan vara torr och tråkig. Stek sedan sparrisen på ganska hög värme i lite smör tills den börjar få färg runtom. Det går ganska fort eftersom du fortfarande vill att sparrisen ska ha spänst. Krydda med lite flingsalt och så är du klar. Det kan vara väldigt gott att pressa över lite citron men jag tyckte inte att det skulle passa till just den här rätten.
Som helhet blev jag riktigt nöjd med middagen. Det var gott och är dessutom vackert att titta på, vilket aldrig är fel. Anka är inte heller fasligt dyrt så det är ett bra tips för dina kommande festmiddagar. Jag betalade 200kr/kg för ankbrösten och de dryga 500g jag köpte räcker bra till 4 portioner. Att anka dessutom är något man sällan lagar gör ju bara det hela ännu lite roligare.
Men mumma vad smarrigt. Tack för tipset