Pad thai

 
Den mest svenska av alla Thailändska rätter: Pad thai. Jag har varit sugen på thaimat ett tag och igår tog jag mig till slut i kragen och lagade det. Det fanns många spännande soppor och grytor jag gärna testat att laga men eftersom C inte tycker om kokosmjölk så reduceras antalet thailändska rätter ganska dramatiskt. Klassisk Pad Thai fick det således bli. Receptet kommer från Tommy Myllymäki men med lite små justeringar.
 
Pad thai
  • 1 paket breda risnudlar
  • 2 kycklingfiléer
  • 4 msk japansk soya
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 2 dl alfa alfa-groddar
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl cashewnötter
 Sås
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk råsocker
  • 2 msk tamarindpasta (löses med lite vatten)
  • 2-3 tsk stark chilisås
Börja med att hacka vitlök och chili i tunna skivor. Anledningen till att du börjar med det är helt enkelt för att slippa använda två skärbrädor och två knivar. När vitlök och chili är klara är det nämligen dags att skära kycklingen i mindre bitar, gärna lagom stora för att passa i en tugga. Lägg kycklingen i en bunke, blanda ned soyan och låt marinera medan du tillagar resten.
 
För att göra såsen så blandar du bara ihop alla ingredienser. Se till att röra ordentligt så att sockret löses upp. Smaka av och se till så att det smakar gott.
 
Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. För min del handlade det om att koka upp vatten, dra bort från värmen och lägga ned nudlarna i 3 minuter. Därefter sköljde jag av dem i kallt vatten och blandade ned 1 msk matolja för att hindra att de klibbade ihop.
 
Värm upp en stekpanna och stek kyckling, chili och vitlök i lite matolja tills kycklingen är genomstekt. Ned med buljongen och låt koka i någon minut. Vänd sedan ned de kokta nudlarna, koriander och groddar. Rör också ned lite av såsen. Blanda om och smaka av tills du är nöjd. Vid servering toppar du med lite cashewnötter som du krossar lätt mellan händerna.   
 
Jag tycker själv att det blev en riktigt god pad thai så det är helt klart något jag rekommenderar dig att prova. Det känns också som en rätt man enkelt anpassar efter smak, varför inte ha i lite mer chili? Eller vårlök (enligt Myllymäkis recept)? Eller kanske jordnötter istället för cashew? Det handlar nog om att hitta just den kombination man själv tycker mest om.
thailändskt