Revbensspjäll med smak av citrus, serverat med coleslaw

 
Under jul så var det säkert en och annan som åt revbensspjäll med smak av glögg, julmust eller någon annan julig smaksättning. Igår valde vi att göra revbensspjäll med helt andra smaker, nämligen citrus och senap. Det låter kanske lite underligt men jag tyckte att det var en fräschare variant som säkert passar utmärkt en varm sommarkväll. Till revbensspjällen hade vi en coleslaw och lite ungsrostad potatis.
 
Revbensspjäll (recept av Christian Hellberg)
  • Revbensspjäll
  • Lagerblad
  • Morötter
  • Gullök
  • Vitpepparkorn
  • 1 dl skånsk senap
  • 2 msk sirap
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 msk riven citronzest
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk apelsinjuice
  • 1/2 vitlök
Börja med att koka dina revbensspjäll. Jag hade i två små morötter, en gullök, några lagerblad och lite vitpepparkorn som fick koka med i vattnet för att ge smak åt köttet. Låt koka till köttet är mört, vi kokade i 1h men man kan såklart koka ännu längre än så. Under tiden du kokar revbensspjällen kan du också rosta din vitlök. Ta en hel vitlök, inklusive skal, och ställ i ugnen på 150 grader. Låt den sedan stå där i 1h tills vitlöken är mjuk och har fått en söt smak. Jag lyckades missa att vilöken skulle in i ugnen så jag hade den inne i ca.30min men då på lite högre värme. Den nödlösningen fungerade helt okej den med.
 
Blanda ihop resten av ingredienserna till en glaze, och ha med vitlöken (1/2). Häll av vattnet på revbensspjällen, ta bort hinnan från "baksidan" och pensla på glazen. Grilla sedan på båda sidor i 10 min per sida, vi körde på 225 grader i ugnen och grilleffekt. Eftersom glazen inte innehåller soya eller någonting annat mörkt så kommer dina revbensspjäll inte att få samma färg som de brukar.
 
Coleslaw
  • Morötter
  • Vitkål
  • Creme fraishe
  • Majonäs
  • Dijonsenap
  • Salt
  • Vitpeppar
Jag gjorde ganska mycket coleslaw igår och använde då 3st lite större morötter och drygt 1/4 vitkål. Skala och riv morötterna och strimla vitkålen fint. Blanda ihop i en skål tillsammans med en burk creme fraishe och en klick majonäs. Smaksätt sedan med lite dijonsenap (efter smak), salt och vitpeppar. Blanda om ordentligt så att alla ingredienser blandas och smaka sedan av tills du är nöjd. Coleslaw är god om den får stå ett litet tag så det gör ingenting om du gör den så fort revbensspjällen åker ned i kastrullen.
 
Ungsrostad potatis
  • Potatis
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
Ungsrostad potatis är väldigt enkelt att laga. Tvätta potatisen och skiva i klyftor. Lägg i en ungsfast form, ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Tillaga sedan potatisen i ugn på 225 grader tills potatisen fått fin färg och är mjuk, det tar ungefär 20 min. Vi gjorde klart potatisen under tiden som revbensspjällen kokade och så fick de åka tillbaka in i ugnen de sista 10min som revbensspjällen var inne, bara för att värma upp potatisen igen.
 
Sammantaget är det här gott men kanske inget man egentligen ska göra när man kommer hem hungrig från jobbet. Jag såg till att ha ätit ordentligt med mellanmål eftersom jag visste att maten skulle ta lite tid (1,5-2h) men C hade inte tänkt riktigt så långt och var därför riktigt ordentligt hungrig när maten väl var klar. Har du möjlighet att börja laga i tid så är det dock en god rätt som med sin fräschet från citrusen är något helt annat än de juliga revbensspjäll man ätit sig lite trött på just nu.