Oxfilé med bakad potatis och bearnaise

 
Vi har ännu inte varit iväg och gjort vår månatliga storhandling efter julledigheten och behöver därför gå till affären för att handla middag varje dag. Anledningen till att vi storhandlar är såklart främst att vi sparar en hel del pengar men det är också så att att det ofta är svårare att bestämma middag när man kan välja på i princip vad som hellst. Storhandlar man så tar man fram något ur frysen på morgonen och har dagen på sig att klura ut vad man ska laga av det. MEN, storhandlar man så missar man också när affären har extrapris på varor som snart går ut. Som du säkert förstått var igår en dag med just ett sådant klipp: halva priset på riktigt fina bitar oxfilé. Sådant kan man ju såklart inte motstå och det fick bli oxfilé till middag. Till köttet hade vi bakad potatis, bearnaisesås och en sallad. 
 
När vi stod där i affären så sa vi att "okej, det blir oxfilé till middag men då får vi äta ute till lunch". Det känns nämligen lite dumt att köpa en förpackning oxfilé för att ha till lunchlådan och bitarna var förpackade två och två. Sen tittade jag på priset igen och insåg att oxfilé för två personer kostade mindre än vad en lunch ute skulle göra för en person. Så, det fick bli oxfilé i lunchlådan också. Till lunch har vi ganska stora portioner av salladen och så skivar vi köttet över denna.
 
I vår sallad finns:
  • 1 påse blandade salladsblad
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 fetaost 
  • 1/2 förpackning frysta bondbönor
  • Balsamicocréme
Körsbärstomaterna skar jag i fyra delar och blandade ned i salladsbladen. Fetaosten bröt jag ned i bitar och de frysta bondbönorna fick ett dopp i kokande vatten innan de också blandades ned med det andra. Balsamicocremen väntade vi med till sist och ringlade över vid servering.
 
För att laga bakpotatisen så körde vi dem i ugnen på 225 grader i ungefär en timma. De fick då stå i ugnen från att den var kall, så i början var det inte 225 grader och därför tog det lite längre tid. Till potatisen hade vi bara enkelt smör och lite flingsalt.
 
Oxfilén stekte vi först på i en het stekpanna tillsammans med smör, salt och peppar så att köttet fick ordentligt med färg runtom. Det var ganska tjocka bitar så vi ville inte steka klart dem i stekpannan eftersom de då skulle blivit brända. Istället fick de åka in i ugnen tillsammans med bakpotatisen i lite drygt 10min.  
 
Eftersom det var vardag orkade vi inte ställa oss och slunga en egen bearnaisesås och det fick därför bli en färdigköpt variant. Precis som sist vi åt bearnaise så tog vi Jesses och den var lika god denna gång.
 
Så, det blev en rätt schysst torsdagsmiddag för vår del och nu ser jag redan fram emot lunchlådan...