Lättrimmad torskrygg med smörslungade tomater och kokt potatis

Fredagsmiddagen blev torskrygg enligt ett recept av Tommy Myllymäki. Receptet innehåller de klassiska smakerna av torsk, kokt potatis och brynt smör men har också tillägg av några fler goda saker. Till två portioner behöver du:
- Torskrygg
- 1 liter rimlag 2,5%
- 1 ask cocktailtomater
- Citron
- 2st stora schalottenlökar
- 75g smör
- Dill
- Salt
- Peppar
Börja med att göra rimlagen av vatten och salt. Det var lite av en räkneövning att få fram hur mycket salt det skulle vara i lagen men jag körde på 1msk + 1tsk salt till 1 liter vatten. Koka upp vattnet tillsammans med saltet och låt svalna, sen är rimlagen klar.
Lägg torskrygen i en ungsform med ganska höga kanter och fyll med rimlag tills hela torsken är täckt. Tillaga sedan i ugn på 150 grader i 20 minuter. Sätt också igång en kastrull med potatis när du ställer in torsken, så har du potatisen klar i tid när du sen ska äta.
Under tiden torsken tillagas så gör du tomaterna. Koka upp en kastrull med vatten och fyll en bunke med kallt vatten. Skär sedan små kryss högst uppe på varje tomat och blanchera dem i det kokande vattnet i ungefär 20 sekunder. Lyft upp tomaterna och lägg dem direkt i det kalla vattnet. På så sätt lossnar skalet från tomaten så att du enkelt kan skala dem för hand. Skala och skiva schalottenlöken tunnt. Du ska också tvätta och riva citronzest men jag upptäckte att våra citroner hade hunnit bli dåliga så den delen fick vi skippa. Istället fick vi använda sådan citronjuice på flaska, vilket jag tyckte fungerade helt okej det med.
Lägg smöret i en stekpanna men spara en liten bit vid sidan av. Bryn sedan smöret så att det bubblar upp. När smöret tystnar och du känner att det börjar dofta så där gott som brynt smöt gör så tar du av pannan från värmen och lägger i den sista smörklicken. Det kalla smöret gör att tillagningen avstannar och gör att att smöret inte bränns vid. Vänd ned tomater, lök och citronen i smöret. Krydda med lite salt och peppar, och så toppar du med dillen.
Den här rätten var riktigt god och ett lite annat sätt att servera torskrygg än vi vanligen gör. Torsken blev mör och god men behöll samtidigt sin fasta konsistens. Det brynta smöret var, såklart, väldigt gott till fisken och tillsammans med citronen och tomaten blev det ytterligare en dimension till rätten. Bra recept helt enkelt!