Kryddig ryggbiff med rostad sötpotatis och senapssås

 
Gårdagens middag var en, för oss, lite ny varant av ryggbiff och den gick hem hos både mig och C. Köttet krydades ordentligt med olika kryddor och till det hade vi en senapssås på majonäs och sötpotatis som rostats i ugn likt en variant av pommes. Riktigt god rätt enligt recept av Jennie Walldén!
 
Rygbiff
  • Ryggbiff i skivor
  • 2 tsk rökt paprikapulver 
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
Blanda alla kryddor, vitlök och olivolja till en blöt rubb. Vi hade tyvärr inte 2 tsk rökt paprikapulver så det fick bli 1/2 tsk rök och 1,5 tsk vanligt pakrikapulver för vår del. Frågan är bara varför vi sparat den där kryddburken med en halv tesked krydda i, vad tänkte vi att det skulle räcka till..? Nåja, det fungerade bra med vanligt paprikapulver också. Gnid in köttet i kryddblandningen och stek i stekpanna tills köttet är klart. Som vanligt gäller stek på ena sidan tills köttet blir glansigt (lite svårare att avgöra när man har gnidit in det i rubb) och stek på andra sidan tills köttsaften börjar synas. Har du svårt att se det här pga. rubben så kan du beräkna strax under 2min per sida, lite beroende på köttets tjocklek. Låt sedan köttet stå och vila lite innan servering.
 
Sötpotatis
  • 2-3 sötpotatisar
  • 2 msk potatispulver
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
Skala sötpotatisen och skär den i relativt tunna stavar. Lägg i en skål och blanda först ned potatismjölet, efterföljt av olivoljan och kryddorna. Sötpotatisen ska sedan tillagas i ugn på 225 grader i ca. 30 minunter. Potatismjölet suger upp en del av vätskan från sötpotatisen och hjälper till att göra dem lite krispigare på ytan.
 
Senapssås
  • 1 dl majonäs
  • 4 msk dijonsenap
  • 3 msk honung
Det här var en väldigt enkel sås som passade riktigt bra till både sötpotatisen och köttet. Lite hetta från senapen blandat med det söta från honungen blev en fin balans. Det som komplicerade min matlagning lite var att jag upptäckte att vi inte hade någon majonäs hemma. Lösningen fick helt enkelt att slå en egen lite snabbt. Jag tror faktiskt att det var första gången jag gjorde det, men det gick snabbt och lätt.
 
Majonäs (ca 3 dl)
  • 1 äggula
  • 1 tsk senap
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl matolja
Börja med att vispa ihop ägg, senap och vinäger. Häll sedan ned matoljan i en tunn stråle medan du fortsätter att vispa. När du har en tjock majonäs är det klart. Svårare än så är det inte så jag kommer säkerligen att göra egen majonäs för framtida aiolis och annat. Det är roligt när saker är så pass enkla att göra själv! Ska du äta majonäsen som den är så skulle i alla fall jag vilja krydda upp den lite mer med antingen mer senap och/eller vinäger. Den färdiga majonäsen var nämligen lite intetsägande för min smak men eftersom den skulle vara till såsen så fungerade det bra för denna gång.
 
 
Sammantaget var det här en riktigt god rätt som jag rekommenderar! Lite rökigt, lite sött, lite starkt, krispigt skal på sötpotatisen och mjuk konsistens inuti. Allting passade bra ihop och så även de blancherade haricot verts vi hade med. De gjorde även rätten lite roligare rent visuellt.