Kobe-entrecôte och Biff Rydberg

 
Såhär efter nyår kan man göra riktiga klipp i bra mataffärer och det gjorde verkligen jag och C häromdagen. Vi gick till en affär som vi vet har bra kött och upptäckte att de hade 1/2 priset på flera nyårsvaror, däribland Kobe-entrecôte. Vi köpte en bara för att få smaka på köttet och det till det väldigt humana priset på ca.80kr. Igår var alltså dagen då vi valde att steka på köttet och smaka. 
 
Precis som vanligt så stekte vi köttet med smör i en varm stekpanna tillsammans med salt och peppar. Köttet får stekas på ena sidan till köttet börjar bli glansigt och sedan på andra sidan till köttsafterna börjar synas. Vi öste också med smöret i pannan under tiden vi stekte. 
 
Så, hur smakade kobe? Gott. 
Köttet var väldigt mört och smakrikt, C tyckte till och med att det fanns en hint av viltsmak. Jag tycker fortfarande att det är väldigt mycket pengar för köttet i originalpris och rekommenderar bara att köpa det till speciella tillfällen eller om man, som vi, hittar det till ett bra pris. Men jag kan inte sticka under stol med att det var ett riktigt bra kött.
 
 
Eftersom vi bara hade en bit entrecôte så delade vi på den till förrätt och åt en biff Rydberg till varmrätt. Köttet vi hade här var vanlig ryggbiff, också det ett bra kött men det hade ju inte riktigt en ärlig chans mot Kobe...
 
För att göra en biff Rydberg så behöver du:
  • Kött av ganska bra kvalitet
  • Gullök
  • Potatis
  • Äggula
  • Senapssås
Du kan börja med att göra senapssåsen så att den får stå och dra lite i kylen medan du lagar resten.
 
Senapssås
  • Creme fraishe
  • Dijonsenap
  • Salt
  • Vitpeppar
Det här är en väldigt enkel sås som fungerar till väldigt många olika rätter, och som både jag och C tycker mycket om. Du kan själv välja hur stark såsen ska vara genom att reglera mängden dijonsenap. Till en burk creme fraishe hade vi igår lite drygt 2 tsk dijonsenap, då blir det ganska bra med smak. Krydda med salt och peppar och smaka av. Svårare än så är det inte.
 
Har du kall kokt potatis hemma så är det kanon om du ska göra Rydberg, annars får du koka potatis så att den blir nästan färdig och låta den svalna av. Skär potatisen i bitar och stek den sedan klar i en stekpanna tillsammans med lite smör och kryddor. 
 
Skiva upp gullök och stek den mjuk. Det går i princip alltid åt mer gullök än man tror så ta lite extra här. Den söta smaken är väldigt god till rätten så man tar gärna ganska mycket lök. Skär sedan upp ditt kött i tärningar och stek även det tillsammans med salt och peppar. Stek inte för länge eftersom köttet snabbt blir genomstekt när du skurit upp det. Servera med såsen och en rå äggula.
 
Det finns lite olika meningar kring huruvida köttet och potatisen ska vara i små bitar á la pyttipanna eller om de ska vara lite större, så som vi har det. Jag tycker inte att det finns något rätt och fel utan du får själva prova dig fram och se vilket du föredrar. Oavsett hur du väljer att ha dina bitar så är rätten en god klassiker som sällan slår fel.