Jordärtskockssoppa med varm toast

Jordärtskockssoppa serveras ofta som en förrätt men om man har en varm macka eller någonting annat lite matigare till soppan så tycker jag att den fungerar lika bra som huvudrätt. Oavsett hur det serveras så är det i alla fall väldigt gott!
Jordärtskockssoppa
- Ca 500g jordärtskockor
- 3 normalstora till små potatisar
- 3 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1,5dl vitt vin (jag hade matlagningsvin)
- Vatten
- Matlagningsgrädde
- Salt
- Vitpeppar
- Olivolja
Börja med att skala och skära jordärtskockor och potatisar i ungefär lika stora bitar. Ställ de sedan åt sidan medan du skalar och hackar schalottenlöken i bitar, de behöver inte vara så fina eftersom allting ändå ska mixas senare. Hacka också en vitlöksklyfta och stek all löken mjuk i lite olivolja i en kastrull. När löken mjuknat så har du ned potatisen och jordärtskockorna följt av buljongtärningen och vinet. Fyll sedan på med vatten så att det täcker allt. Låt koka tills potatis och jordärtkockor är mjuka.
När allting har kokat klart så är det dags att mixa soppan. Nu får du avgöra lite själv huruvida du behöver hälla av lite buljong eller inte. Jag kokade min soppa i en ganska bred kastrull så det behövdes inte särskilt mycket vatten för att täcka allting, har du däremot mycket vatten kanske du vill sila av lite (men spara det!) innan du mixar. Anledningen är att soppan annars kan bli för tunn. Så, sila eventuellt av lite buljong och mixa soppan slät. Har du lagom mycket vätska så kommer det hela att bli lite för tjockt för att vara en soppa, och det är precis så du vill ha det i det här läget. Spä soppan med matlagningsgrädde och eventuellt lite av buljongen som du hällde av. Låt det koka upp och smaka av med salt och vitpeppar. Smaka på både kryddningen och på konsistensen och så avgör du om soppan behöver mer kryddor och/eller späs ut mer med antingen buljong eller grädde. När du är nöjd med smaken och konsistensen är soppan klar. Vid servering kan du ringla över lite god olivolja och toppa med flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.
Till vår jordärtskockssoppa hade vi varm toast med ost som jag stekte i stekpanna. Till de behöver du:
- Rostbröd (4st för 2 portioner)
- Riven ost
- Oregano
- Smör
Stek ena sidan av rostbrödet i en stekpanna med ganska mycket smör. När det fått fin färg så vänder du på brödet och lägger riven ost på 2 av bröden. Toppa med lite oregano. Lägg sedan de andra brödskivorna över ovanpå osten och tryck ihop lite. Stek lite snabbt på båda sidor så att osten smälter. Ta sedan av från stekpannan och skär bröden diagonalt. Klart! Självklart kan du välja att krydda med lite vad du vill men just igår var jag sugen på oregano så det fick bli det.
Den här rätten är ganska enkel men innan jag provat att göra det själv första gången trodde jag att det skulle vara lite krångligt. Det är ofta så det är med mat tycker jag, bara man vågar prova så blir det ofta bra. Skulle du inte tycka om just jordärtskocka så kan du faktiskt använda exakt samma tillvägagångssätt för att göra i princip vilken grönsaks-/ rotfruktssoppa du vill. Byt bara ut jordärtskockorna och potatisen mot exempelvis morötter, blomkål eller någonting annat du gillar. Prova dig fram, jag kan nästan garantera att det blir gott!