Grekiska biffar med rostad potatis, morötter och bönor

 
Det var längde sedan jag lagade någon form av köttfärsbiffar så igår var det dags. Det fick bli en grekisk variant med ganska mycket olika smaker. Till det hade vi rostad potatis, rostade morötter, rostade haricot verts och en vitlökssås. Jag tycker att det roliga med köttfärsbiffar är att man kan variera dem väldigt mycket och egentligen ha i lite vad man vill. Gårdagens blev som sagt inspirerade av typiska grekiska smaker och blev riktigt goda. I dem hade jag:
  • Drygt 500g blandfärs
  • 1 ägg
  • En skvätt matlagningsgrädde
  • En handfull gröna oliver
  • 1 fetaost
  • Citronzest
  • Oregano
  • Basilika
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Ströbröd
Kärna ur oliverna och hacka till mindre bitar. Blanda sedan allting förutom fetaosten och ströbrödet, se till att det blandas ordentligt. När du är nöjd med blandningen och smakerna så bryter du ned fetaosten i större bitar och blandar försiktigt in den i köttfärsen. Anledningen till att väntar med osten till sist är att du vill ha ganska stora bitar och att den smulas sönder om du blandar för mycket. Forma sedan färsen till biffar och vänd dem i lite ströbröd. Ströbrödet hjälper till att ge en fin yta som både ger färg och lite knaprighet. Stek sedan köttfärsbiffarna i smör till de är genomsteka. Börja med lite högre värme för att få en fin stekyta på båda sidor och sänk sedan värmen medan de steks klara, så att de inte blir brända.
 
Rostade rotfrukter
  • Potatis
  • Morötter
  • Haricot Verts
  • Olivolja
  • Salt
  • Vitpeppar
För att göra potatisen så tvättar du potatis men behåller skalet på. Skär sedan potatisen i klyftor, denna gång delade jag varje potatis till 8 klyftor (en gång på mitten, en delning av halvorna och sen en delning av kvarterna). Till det skalade jag 3st morötter och delade ned i ungefär lika stora delar som potatisen. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och vitpeppar. Sen får det hela stå i ungen på ca. 225 grader tills de är nästan klara. På slutet så la jag på haricot verts som fick bli rostade men samtidigt behöll sin knaprighet.
 
Vitlökssås
  • Creme fraishe
  • Vitlök
  • Salt
  • Vitpeppar
Till maten hade vi en enkel vitlökssås. Jag hade ingen vitlök i vare sig biffarna eller med de rostade rotfrukterna så jag hade ganska mycket smak i såsen istället. Till en burk creme fraishe pressade jag i 3st små vitlöksklyftor, de motsvarade nog ungefär 1 stor klyfta i storlek. Sen krydda med lite salt och vitpeppar och smaka av så att det blir gott. Svårare än så är den såsen inte.
 
Som helhet var rätten väldigt god och jag tyckte att alla delar passade bra med varandra. Skulle du inte tycka om oliver så går det bra att skippa dem, det är ju som sagt bara att ha i lite vad man känner för. Se dock gärna till att ha i lite matlagningsgrädde eller creme fraishe i köttfärsen, det gör att biffarna blir saftiga och goda. Enjoy!