Chorizo med sötpotatispuré och hemmagjord chiliketchup

Okej, den här rätten blev väl inte den vackraste jag gjort direkt, men den var riktigt god. Mjuk och söt sötpotatispuré, kryddig chorizo och en het variant av ketchup. Chorizon kommer som vanligt från Sorunda och är tillagad genom att jag skar den lite snett och stekte bitarna i stekpanna några minuter per sida.
Sötpotatispuré 2-3 portioner
- Två stora sötpotatisar
- 2 hönsbuljongtärningar
- Ca 25g smör
Skala sötpotatisen och skär ned den i mindre birar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och 2 hönsbuljongätningar. Koka tills sötpotatisen är mjuk och häll av vattnet, men spara det! Klicka i en klick smör (jag chansar på att jag tog ca.25g) och kör med stavmixer tills du får en puré. Spä ut med kokvattnet tills du har önskad konsistens och sen är det klart. Jag tyckte att det smakade riktigt bra och att sältan från buljontärningen gjorde sig bra till den söta smaken av sötpotatisen.
Hemmagjord variant av ketchup
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Olivolja
- Rödvinsvinäger
- En burk krossade tomater
- Farinsocker
- 1 liten röd chili
Jag tyckte att det skulle blir lite torftigt med bara chorizo och sötpotatispuré så i sista sekund bestämde jag mig för att prova att göra en egen ketchup. Tanken var att få något tomatigt och någonting med hetta som skulle komplettera både korv och puré. Jag började med att hacka gullöken och skiva vitlöksklyftan och sedan steka dem mjuka i lite olivolja. När det var klart hade jag i en ganska stor skvätt rödvinsvinäger och en burk krossade tomater. För att få hetta så hackade jag i en liten chili och för att få den söthet som finns i ketchup hade jag i en del farinsocker. Sedan lät jag det hela stå och koka i 5-10 min innan jag mixade såsen/ketchupen slät med en stavmixer.
Smaken på ketchupen blev helt okej för att vara första gången och för att hitta på lite halvspontant vad som skulle vara i. Den lilla chílin jag hade i gav ordentligt med hetta, särskilt efter att jag mixat den. Först funderade jag på om det inte blev för starkt och att det skulle ta över hela rätten men när jag smakade tillsammans med chorizo och sötpotatispurén så balanserades hettan ut på ett bra sätt. Det är väl lite som Markcs Aujalay sa på en föreläsning vi var på: såser ska smaka för mycket när du gör dem, då blir det rätt smak när du blandar med övrigt på tallriken.