Spaghetti Bolognese

Den här rätten gör nog varje person på sitt egna sätt och det är heller inte säkert att den görs på samma sätt varje gång. Spaghetti Bolognese brukar vara C:s paradrätt hemma hos oss men eftersom han gjort illa handen fick jag ta över köttfärssåslagandet igår. Det blev en variant med lite allt möjligt i:
- Köttfärs
- Gul lök
- 2st större vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 3 stora teskedar tomatpuré
- Oxfond
- Rödvin
- 1 burk creme fraishe
- 1 urkärnad chili
- Salt
- Svartpeppar
- Paprikapulver
- Chilipulver
- Basilika
- Oregano
- Timjan
Till att börja med stekte jag köttfärsen tillsammans med gullök och vitlök tills färsen var genomstekt och löken mjuk. Därefter hade jag i hackad chili, en burk krossade tomater, tomatpuré, rödvin och creme fraishe. Det hela fick koka ihop och sedan var det bara att krydda upp såsen med fond och en mängd olika kryddor. Låt stå och puttra ett tag så att smakerna går samman och verkligen kommer fram, var heller inte rädd att krydda ordentligt. När du väl blandar såsen med pastan så kommer pastan att neutralisera mycket smak och därför är det bra med en köttfärssås som smakar mycket.
Pastan vi har till köttfärssåsen är Bucatini. Det är en tjockare och ihålig variant av spaghetti och den är riktigt god. Att variera vilken typ av pasta man använder kan vara ett bra sätt att göra en vanlig rätt lite mer spännande. Letar man bara lite finns det faktiskt ett ganska stort urval av lite roligare pasta och det är bara att prova sig fram till någon ny sort man tycker om.
Det är inte ofta man har en vinflaska hemma för att laga mat med och det kan kännas lite dumt att öppna en hel flaska för att ha i några deciliter i en köttfärssås. Tricket är istället att alltid ha vin i frysen. Så fort det blir någonting över i en vinflaska efter en middag eller fest, häll upp i fryspåsar och lägg i frysen. På så vis har du enkelt tillgång till några deciliter att smaksätta din matlagning med.