Rödvinsbrässerad oxkind med tryffelpotatispuré och rödvinssky

 
Igår kom jag hem till en färdiglagad middag av rang. Pata Negra med champagne, följt av en löjromstoast på smörstekt bröd med smetana och rödlök, och till huvudrätt rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré och rödvinssky. Riktigt gott alltihopa!
 
Oxkinden var tillagad enligt ett recept av Johan Jureskog:
  • Oxkind
  • 1 flaska fylligt rödvin
  • Morot
  • Rotselleri 
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Purjolök
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
Bryn oxkinden runtom och lägg sedan i en gryta tillsammans med resten av ingredienserna. Låt koka upp, skumma av och låt puttra i 3-4 timmar. 
 
Rödvinssky 
  • Koklagen från oxkinden
  • 0,5l kalvsky
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Socker
  • 50g smör
Sila ned lagen i en kastrull och tillsätt kalvsky (kalvfond i vårt fall), låt sedan reduceras till ungefär hälften. Ha i resten av ingredienserna, smaka av och låt koka ihop ytterligare några minuter. Sila av och sen är det klart för servering. 
 
Potatispuré med smak av tryffel
  • 700g potatis
  • 4dl mjölk
  • 1 schalottenlök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1tsk salt
  • 100g smör
  • 2cl tryffelolja 
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen stå och ånga av det sista vattnet. Koka under tiden upp mjölken tillsammans med hackad schalottenlök och kryddorna. Pressa potatisen och sila ned mjölken. Blanda sedan ned smöret tills du är nöjd med konsistens och smak. 
 
Jag tycker själv inte om tryffel så vi delade upp potatispurén i två där bara ena halvan fick tryffelolja. Av någon anledning blev potatispurén lite för rinnig och vi tyckte att den heller inte smakade särskilt mycket (innan tryffeloljan). Troligtvis gjorde vi något fel vid tillagningen för vi har ätit den här potatispurén på Rolfs Kök och då är den fantastisk.
 
Det här är en riktigt god rätt där alla smaker verkligen passar ihop. Visst tar det lite tid och är lite omständigt, men det är värt att lägga ned både tid och kärlek på mat ibland. Och om du kommer hem till denna mat, goda viner och vackra blommor på "Alla hjärtans" kan jag lova att det smakar riktigt ordentligt gott..
 
Jureskog - middag - oxkind