Maxad sallad med pata negra

När jag öppnade kylskåpet igår såg jag en vägg av fina grönsaker. Det kändes omotiverat att ens försöka komma på någon annan middag än sallad, så det fick det bli. Jag kan tycka om att göra väldigt enkla sallader så som en tomatsallad med bara tomater, rödlök och lite mozarella men det är också kul att göra kontrasten till det och ha i rejält med olika ingredienser. Salladen igår blev av det senare slaget. I den fanns:
- Ruccola
- Salladslök
- Körbärstomat
- Gurka
- Spetspaprika
- Sparris
- Sugar snaps
- Minimozarella
- Pinjenötter
- Kuber av pata negra
Det enda jag gjorde någonting med, utöver att skölja och skiva upp, var sparris, sugar snaps, pata negra och pinjenötter. Pinjenötterna rostade jag i en torr stekpanna tills de fick en fin färg. Pata negran (inköpt färdigt uppskuren i kuber) stekte jag på lite snabbt i en stekpanna för att få en lite fastare konsistens och för att få bort lite av fettet. Det skulle såklart gått väldigt bra att ha i den utan stekning men jag ville prova att göra någonting lite annat med den.
När det gäller sparris är tricket för att inte få med den torra delen väldigt enkelt. Håll sparrisen i båda ändar och böj tills den går av. Sparrisen bryts naturligt där den torra biten tar slut, så släng delen längst ned och behåll den övre. Jag bröt vår sparris och skar sen i lite mindre bitar (2-3 cm) innan jag blancherade dem i lite kokande vatten. De fick koka i ungefär 2 minuter tills de var mjukare men fortfarande inte genomkokta. Sedan plockade jag ur sparrisen ur vattnet och la ned hälften av mina sugar snaps. De fick koka ungefär lika länge tills de blivit runda och fina. Den andra hälften av sugar snapsen skar jag i stavar och blandade i salladen. På så sätt fick jag två olika konsistenser av en och samma grönsak.
Vid servering ringlade vi över lite god balsamvinäger och olivolja, drog några varv med svartpepparkvarnen och toppade med flingsalt.
Det där var ingen dålig sallad :D <3