Grillad fläskfilé med rostad potatis och het yoghurtsås

Semestern är slut och igår var första dagen tillbaka på jobb och vardag. Vardag = plocka fram något ur frysen på morgonen och laga det på kvällen. Denna dag var det fläskfilé som gällde.
I söndags såg jag ett matlagnings/reseprogram där jag blev nyfiken på en enkel sås som lagades. Till det grillade köttet blev det därför just denna yoghurtsås och jag tycker att den var ganska god. Kocken på tv (har glömt vad han heter) var dock lyrisk så smaken är väl lite som baken där.
Grillad fläskfilé
- Fläskfilé
- Grillmarinad allround
- Grillmarinad chili
Blanda ihop en marinad av de två såserna. Det är en väldigt enkel marinad men både jag och C tycker att den är god och lagom avancerad när man inte orkar blanda ihop en egen. Skär fläskfilén i ganska stora portionsbitar (är bitarna lite större blir det ofta saftigare) och vänd ned i marinaden. Blanda ordentligt och låt stå i kylskåp i åtminstonde 30min. Grilla sedan fläskfilén på ganska hög värme tills de är klara.
Rostad potatis
- Färskpotatis
- Olivolja
- Salt
- Vitpeppar
- Svartpeppar
Allt som oftast när jag gör rostad potatis har jag med vitlök men denna gång var det så pass mycket smak på både kött och sås att jag valde att bara krydda upp med lite salt och peppar. Jag tycker att rostad potatis är så gott så det var kanonbra även utan vitlöken.
Sätt ugnen på 200-225 grader (varmluft eller vanlig ugn), tvätta och skär ned potatisen i bitar. Du avgör såklart själv hur stora potatisar du vill ha, våra var ganska små så de delade jag bara på hälften. Ringla över ganska orentligt med olivolja, krydda upp och blanda allt så att alla potatisar får både olja och kryddor. Rosta sedan i ugnen i 20-30min eller tills potatisarna är genomstekta och har fått en fin yta.
Het yoghurtsås
- Turkisk yoghurt
- Sambal oelec
- Citron
- Salt
- Vitpeppar
Häll upp turkisk yoghurt i en skål och klicka i sambal oelec efter smak. Ett tips är att börja med lite och sedan öka efterhand. Jag tog lite väl mycket redan från början och fick kompensera med yoghurt för att dämpa hettan. Riv ned lite zest från citronen och pressa i lite saft. Krydda med salt och peppar och smaka av. Sedan är det bara att mixtra med ingredienserna tills du tycker att såsen smakar bra.
Sallad
- Blandsallad
- Citron
- God olivolja
- Svartpeppar från kvarn
- Flingsalt
Ett enkelt sätt att göra vanliga salladsblad lite roligare och få en ytterligare dimension är att pressa över lite citron. Jag hade bara lite citron och toppade med bra olivolja, svartpeppar och flingsalt, vilket gjorde det hela väldigt gott. Har du bara lite lyfts smakerna utan att hela salladen smakar citron. Värt att testa :)
Sammantaget blev det här en god middag och ett bra sätt att inleda det nya arbetsåret med! Att detta dessutom var första middagen som jag och C åt tillsammans vid vårt nyinköpta matbord gjorde ju inte saken värre.