Beer Can Burger

Har man en sambo som dagligen spenderar mycket tid i olika grillforum och Weber-klubbar så är det svårt att missa årets grilltrend: Beer Can Burger. C har velat laga det ganska länge och nu var det så äntligen dags!
Beer Can Burger
- Köttfärs
- Bacon
- Paprika
- Gullök
- Champinjoner
- Ost
- Salt
- Svartpeppar
- En burk öl/läsk/energidryck till tillagningen
Börja med att göra de tillbehör som du vill fylla din burgare med. I vårt fall var det stekt gullök, stekt röd paprika och även stekta champinjoner för C (jag gillar inte svamp). Se till att ha allting i ganska små bitar så att de får plats i köttfärsen.
Vi kryddade aldrig köttfärsen innan vi började forma till våra burgare men det är nog faktiskt någonting jag rekomenderar att göra. Så börja med att krydda köttfärsen med salt och peppar, forma sedan till samma antal bollar som du vill göra burgare. Lägg köttfärsen på en skärbräda och tryck ned en burk öl/läsk/energidryck (därav namnet på rätten) så att det bildas en grop. Du vill fortfarande ha botten kvar på burgarenn så burken ska inte hela vägen igenom till skärbrädan. Klappa ihop köttfärsen runt burken så att den blir lite fastare i konsistensen och vira sedan bacon runt kanten. Lyft försiktigt bort burken så att du har kvar köttfärsen som en liten skål med baconkanter. Fyll sedan hålet med den fyllning du vill ha och toppa med någon skiva ost.

När du grillar så börjar du med att tillaga direkt över den varma kolen/briketterna så att du får en god grillyta. Ställ sedan burgarna på indirekt värme, stäng locket och tillaga i 15-20 min tills de är klara.
En beer can burger är ganska mastig så till det hade vi endast lite isbergssallad och gurka som smaksattes med citron, olivolja, salt och peppar.

Smaken då? Jo, helt klart gott. Jag skulle väl säga lite åt grillad köttfärslimpa-hållet. Just den beskrivningen låter inte så kul men det var faktiskt gott. Jag rekomenderar att använda energidryck till att göra själva hålet eftersom man då kan göra burgarna lite mindre. Vi använde en coca cola-burk och det blev nästan lite för mycket mat i en portion då.

Till burgarna hade vi också en grymt jäkla god sak: bacon- och mozzarellabollar. Väldigt enkelt att göra och galet gott: ta två minimozarella och Linda ihop dem i en skiva bacon. Se till så att baconet täcker all ost. Grilla sedan tills baconet är knaprigt, har du ingen grill så funkar det säkert också att steka. Alltså, salt och knaprigt bacon tillsammans med varm mjuk mozzarella. Behöver man ens försöka beskriva hur det smakade?