Älgkebab med grönsaker och vitlökssås

 
Igår använde vi upp den sista av älgfärsen vi haft i frysen och självklart fick även den tillagas på grillen. Denna gång blev det i form av kebab med en vitlökssås och blandade grönsaker. 
 
Älgkebab
  • 500g älgfärs
  • Ungefär 0,5ggr fläskfärs jämfört med älgfärs
  • 1 ägg
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Timjan
  • Oregano
  • Rökt paprika
  • Paprikapulver
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och krydda tills du är nöjd. Dela sedan upp färsen i så pass många portioner du vill göra och forma varje portion till en boll. Bolla sedan färsen lite mellan händerna så att den håller ihop och får lite som en fastare yta, det hjälper nämligen färsen att hålla ihop under grillningen. (Ett tips jag lärde mig häromdagen.) Rulla sedan varje boll så att de blir mer avlånga innan de ska upp på grillen. Grilla på varje sida i några minuter tills köttet är genomstekt, skär i två delar (lättare att äta då) och servera i tortillabröd med grönsaker och en vitlökssås. 
 
Vitlökssås
  • Gräddfil
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk honung
  • Salt
  • Svartpeppar
Denna sås brukar vi göra på creme fraishe men nu hade vi en öppnat burk gräddfil och testade därför det istället. Jag tycker absolut att även gräddfil blev riktigt gott så här kan man nog helt enkelt välja det man själv föredrar. Såsen är bara att blanda ihop och smaka av tills du är nöjd. Var försiktig med honungen bara, den ger väldigt mycket smak så det är lätt att man råkar göra såsen lite för söt. Vill du addera ännu en dimension till såsen kan det vara gott att också ha i lite pressad citron, vilket jag skippade igår.
 
 
Till älgen och vitlökssåsen hade vi tortillabröd som vändes lite snabbt på grillen innan servering. Grönsakerna vi hade i var:
  • Isbergssallad
  • Gurka
  • Tomat
  • Grillad spetspaprika
  • Gul lök 
Jag hade tänkt att steka gullök och ha i min kebab men det glömde jag så därför skippade jag löken. C tycker däremot att rå lök är väldigt gott så han hade det i sin kebab, vilket jag förstod att han tyckte om. Gör som du vill med löken helt enkelt :)
 
Smaken då? Jodå, det var helt klart gott. Köttet blev tyvärr lite torrt (kanske ska man ha i lite mer fläskfärs eller grilla lite kortare tid) men jag tyckte att det inte gjorde så mycket när man hade såsen, den söta paprikan och de fräscha grönsakerna till. 
kebab - vilt