Laxfilé med pressad potatis och romsås

När jag lagar den här rätten brukar jag oftast använda hel laxsida som jag tillagar på en saltbädd i ugnen. Denna gång blev det laxfilé istället, helt klart riktigt gott det också men laxsidan är nog ändå min favorit. Vi säger såhär: laxfilé är kanon en vardag men ska du bjuda på den här rätten på ett festligare tillfälle så rekommenderar jag laxsidan.
För att tillaga laxen så börjar du med att värma ugnen till 125 grader och lägga laxen i en ugnsfast form. Krydda med lite salt och vitpeppar och tillaga sedan laxen i ugnen tills det börjar komma vitt ovanpå laxen. Då är det klart!
Pressad potatis är också det väldigt enkelt att tillaga. Skala och koka potatisen, pressa sedan den mjuka potatisen över tallriken precis vid servering.
Romsås
- Gräddfil
- Majonäs
- Rödlök
- Rom
- Dill
- Vitpeppar
- Ev. salt
Till den här såsen brukar jag använda en sådan liten tetra med gräddfil och kanske en knapp matsked majonäs. Skala och finhacka en liten rödlök och blanda ned den med gräddfil och majonäs. I med nästan en hel burk rom och krydda med vitpeppar och dill. Eftersom romen är så pass salt behöver man sällan ha något extra salt men du får såklart avgöra själv hur du vill att det ska smaka. Den här såsen har jag lagat så många gånger att jag knappt behöver smaka av, det sitter snart i ryggmärgen. Väldigt god, enkel att göra och passar till mycket fisk. Prova den vettja!