Lågtempad rostbiff, jordärtskocks- och potatispuré och rödlökssås

Det här var en riktigt god middag som nog passar lite bättre till fest än till vardag, men lite vardagslyx har väl inte skadat någon.
Rostbiff
- Rostbiff
- Salt
- Peppar
Börja med att bryna rostbiffen runtom så att du får en fin yta. Salta och peppra under stekningen. Igår hade vi riktigt gott om tid och valde att tilllaga rostbiffen på låg värme under lång tid. På 75 grader tog det lite drygt 2h tills innertemperaturen var 54 grader men oj så gott det blev! Det är värt den exta tiden som tillagningen tar så om du ska göra detta till en festmiddag rekommenderar jag starkt att låta det hela ta lite tid.
Under den sista halvtimman hade jag också i några kvistar plommontomater som fick värmas tillsammans med köttet.
Jordärtskocks- och potatispuré
- Jordärtskockor
- Potatis
- Smör
- Matlagningsgrädde
- Salt
- Vitpeppar
Jag hittade några jordärtkockor i kylskåpet och bestämde mig för att göra en puré tillsammans med några potatisar. Gällande mängden var det nog ungefär 6 st jordärtskockor och 3 potatisar, vilket jag tyckte var bra ratio eftersom det smakade bra av jordärtskockan utan att det blev för mycket. Skala och skär både jordärtskocka och potatis i lika stora bitar och koka dem tillsammans tills de är mjuka. Häll av kokvattnet och låt ånga av en stund.
Strax innan servering pressar du jordärtskockor och potatis genom en potatispress. Klicka ned en bit smör och häll ned en skvätt matlagningsgrädde. Vispa samman med lite salt och vitpeppar och smaka av. Fyll på med smör och grädde tills du har rätt smak och konsistens.
Rödlökssås
- 1 rödlök
- 1,5 dl rött vin
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 dl hönsbuljong
- Salt
- Peppar
- 50 g smör
- 2 tsk sambal oelek
Börja med att skala och hacka rödlöken, stek den sedan mjuk i lite smör. Ned med rödvinsvinägern och vinet och koka samman. Låt det hela koka ned ganska ordentligt tills knappt hälften av vätskan kvarstår. Ha då ned hönsbuljongen och koka i ytterligare någon minut. Dra av såsen från värmen och vispa ned smör, salt, peppar och sambal oelek. Smaka av och ha i mer av någonting om det behövs.
Jag var själv lite osäker på om de olika delarna i maträtten skulle passa ihop men det tyckte jag faktiskt att de gjorde. Den heta rödlökssåsen var en lite ny och rolig smak till rostbiffen. Tillsammans med den mjuka och söta purén blev det en fin helhet och både jag och C tyckte om hela rätten.