Tomatsoppa med knaperstekt bacon

 
Efter tisdagens socker- och smörboom pga. lite för mycket fika (det blir lätt så när man fyller år) så var jag sugen på en lite lättare middag igår. Det fick därför bli tomatsoppa till middag. I min soppa finns:
  • Charlottenlök
  • Färsk tomat
  • Vitlök
  • Tomatpuré
  • Balsamvinäger
  • Pyttelite strösocker
  • Grönsaksfond
  • Matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Basilika
Till att börja med steker jag charlottenlöken tillsammans med vitlöken i olivolja så att den blir mjuk. Därefter har jag i en hel del färska tomater skurna i bitar. Igår tror jag att jag hade i 5 charlottenlökar och 7-8 tomater, det brukar variera lite. Du behöver inget vatten i den här soppan, det räcker gott och väl med vätskan från tomaterna. Jag låter det koka ett tag och mixar sedan soppan ordentligt med stavmixer. Sedan tillbaka på värmen i med resten av ingredienserna.
 
Tyvärr kan jag inte säga så mycket om hur mycket av varje ingrediens jag har i, jag har hittat på receptet själv och går på känsla. Jag brukar dock tänka såhär: vi vill ha ordentligt med tomatsmak i soppan, så i med någon tesked tomatpuré för att lyfta detta. Balsamvinäger är väldigt gott till tomat och där brukar jag skvätta i en skvätt, kanske en matsked eller så? Eftersom både tomat och balsamvinäger kan vara lite syrligt så har jag också i en nypa socker, det ser också till att lyfta tomatsmaken ytterligare. För att få lite djup i soppan har jag också i en skvätt grönsaksfond eller charlottenlöksfond, det beror lite på vad jag har hemma. Sen på med kryddor. Salt, svartpeppar och basilika. Till slut gäller det att smaka. Behös mer syra? Ha i lite balsamvinäger. Blev det för syrligt? Ta en liiten nypa socker. And so on.. 
 
När jag är nöjd med smakerna brukar jag sila soppan för att få den helt slät. Här försvinner skalen från tomaterna och lite annat, vilket gör soppan ganska tunn. För att motverka det har jag i kanske 1/2dl matlagningsgrädde, vilket också rundar upp smakerna. Smaka av igen och se till så att balanserna mellan smakerna är rätt. Sen är det klart!
 
Till soppan har jag knaperstekt bacon, där jag igår lät en vitlöksklyfta steka med den sista minuten (ja, jag gillar verkligen vitlök). Sen river jag över lite färsk basilika, ringlar över olivolja och drar några varv med pepparkvarnen. Är du ordentligt hungrig sitter det inte fel med ett vitlöksbröd till soppan :)