Ceviche och variant på tacos
Igår hade vi middag med några vänner där temat var knytis á la central- och sydamerika. Jag och C bidrog med en ceviche och en variant av tacos. I övrigt fick vi nachochips med flera spännande röror att dippa i och en chili på högrev kokt i öl och choklad. Till efterrätt fick vi tequilamarinerad apelsin, hallon och chokladfylld smördegsbakelse samt sorbet på kaktusfikon och lime. Goda grejer alltihopa!

I cevichen finns:
- Färska räkor
- Färsk tonfisk
- Lime
- Chili
- Mango
- Tomat
- Avocado
- Koriander
- Salt
- Vitpeppar
Räkorna skalades och delades på hälften och tonfisken skar jag upp i ungefär lika stora kuber. Det lades i en bunke och där pressade jag över 1 lime. Sedan hackade jag i en kruka koriander och 2st chilifrukter med kärnorna från 1/2. Det fick bli 2st chili eftersom den var så pass mild. Jag vill ju ha hettan men det ska inte vara övermäktigt och ta över de andra smakerna.
Jag hackade upp köttet från en ganska stor ekologisk tomat, en hel mogen mango och en avocado. Det fick åka ned i räk- och tonfiskblandningen. Sedan saltade och pepprade jag och blandade ihop allting. Cevichen fick stå och dra i kylen i lite drygt 30min innan servering. Syran i limen ser då till att den råa tonfisken tillagas lite lätt. Resultatet blir att tonfisken är tillagad på kanterna men med en rå kärna. Jag blev faktiskt väldigt nöjd med resultatet!

Våra tacos var inspirerade från restaurangen La Neta på Barnhusgatan i Stockholm. I dem hade vi:
- Tortillabröd
- Riven ost
- Köttfärs
- Chili
- Vitlök
- Salt och peppar
- Guacemole
Igår var det inte jag som gjorde guacemolen (vi snodde från en vän som gjorde guacemole till tortillachips-dip). Men jag kan ju ändå säga vad jag brukar ha i min guacemole:
- Avocado
- Gräddfil
- Pressad vitlök
- Lite citronsaft
- Salt
- Vitpeppar
Åter till tacosen! Vi stekte upp köttfärsen med chilin och vitlöken samt salt och peppar. Köttfärsröran blev ganska kryddig och med en tydlig hetta från chilin. Vi la ett tortillabröd i en torr stekpanna och strödde över riven ost. Osten fick smälta lite och sen hade vi på köttfärsröran och vek ihop tortillabrödet. Brödet lades upp på fat och fyllningen toppades med guacemole. Den starkare smaken av köttfärsröran balanserades upp av den mjuka guacemolen så att det blev en riktigt bra helhet. Jag tycker själv att det var riktigt gott, trots att vi inte hade kvar någon av koriandern som jag gärna hade toppat rätten med.
Efter maten var det kortspel och öl som gällde resten av kvällen.

