Falukorv i ugn med potatismos

Dags för ännu en klassiker igår: falukorv i ugn. Det börjar närma sig slutet på månaden och våra valmöjligheter från frysen krymper i hög hastighet. Då får det helt enketl bli den mat vi har och igår var det den sista biten falukorv som fick bli middag.
Den här rätten känns som en sådan som alla kan men jag skriver ändå hur jag gör den. Du behöver:
- Falukorv
- Senap
- Ost
Tre ingredienser är allt som behövs för korven. Gör skivor av falukorven men skär inte helt igenom, den ska fortfarande sitta ihop. Mellan varje skriva ser du sen till att fylla med rejält av både senap och ost, det blir godast så. Sen får det hela stå i ugnen tills det har tillagats och fått fin färg. Alla ingredienser går egentligen att äta råa (fast det kanske inte är så gott) så vi vill mest se till att falukorven är genomvarm och att osten smält ordentligt. Igår hade vi korven inne på 200grader i ungefär 20-30min.
Till korven hade vi poatismos:
- Potatis
- Mjölk
- Smör
- Vitpeppar
- Salt
- Muskotnöt
Igår klyftade jag ned potatisen i mindre bitar innan jag kokade den, för att det skulle gå lite snabbare. När potatisen är genomkokt häller jag av vattnet och låter potatisen ånga av lite. Sen tar jag i en skvätt mjölk, en bit smör och lite av alla kryddor. Sedan mosar jag moset. Eftersom jag gillar lite klumpar i mitt potatismos kör jag med potatisstöt och inte press/visp. Nu handlar det om att få den konsistens och den smak jag vill åt så här är det bara att köra på känsla. Smaka och känn på konsistensen tills jag är nöjd. Oftast blir det kanonbra. Igår blev det inte kanon men i alla fall bra.
Till korven och potatismoset hade vi ketchup och ännu mer senap. Och så en extra lyx: mjölk. Vi har vanligtvis inte mjölk hemma utan jag brukar dricka vatten till middagen men nu var det mjölk kvar från potatismosingredienserna så blev det varsitt glas till middagen. Barnsligt gott :)