Entrecôte med pommes frites och bearnaisesås

 
 
Fredagsmiddagen den här veckan blev något så trevligt som entrecôte, pommes frites och bearnaisesås. Och på en fredag hinner/orkar man göra alla delar från grunden, så då blir det oftast ännu bättre. 
 
Köttet är stekt helt vanligt. Lägg i smör i en varm stekpanna och när det tystnat lägger du ned köttet. Så fort man ser att köttet blir glansigt är det dags att vända. Låt steka på den sidan till köttsaften börjar komma fram. Salt och peppar på båda sidorna såklart. Gör man så brukar det bli perfekt, förutsatt att man gillar köttet stekt medium såklart. 
 
Pommes fritesen är gjorda på bakpotatis. Potatisen är skuren i stavar och sen friterad i tre omgångar i matolja (vi hade ingen frityrolja men matolja funkar bra). Mellan friteringarna låter du potatisen vila på en kökshandduk (av den sämre, billigare sorten) med några tidningar under. Vi brukar också salta potatisen under tiden. Låt rinna av ordentligt mellan omgångarna och innan servering. Ha självklart alltid ett lock i närheten för att kunna släcka om oljan skulle få för sig att börja brinna.
 
Bearnaisesås (2-3 portioner ungefär)
- 250g smör
- 1msk dragon
- 1msk vitvinsvinäger 
- 1/2 dl vatten
- 1 scharlottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 äggulor 
- persilja
- salt
- vitpeppar 
 
Koka vatten, vinäger, dragon och lök i ca. 5min. Sila och låt svalna. Smält samtidigt smöret. Vispa upp vinägerblandningen med äggulorna i ett vattenbad. När det blivit ett ljust skum är det dags att sakta ha i smöret under vispning. Undvik att ha i bottensatsen. I med salt, peppar och finhackad persilja och smaka av. Klart!
 
Fast riktigt så lätt gick det inte idag... För första gången så skar sig såsen för mig och det ordentligt. Vi pratar grynig äggröra med en soppa smält smör ovanpå. Det kändes helt omöjligt att rädda men vi tyckte att det var värt att försöka i alla fall.  
 
Efter lite googling provade vi det första tipset: ha i lite ljummet vatten och vispa. Funkade inte alls. Fortfarande lika len som en grusplan i hagelregn. Så tips nr.2: Vispa upp en äggula med lite vatten och häll sakta i den skurna såsen under vispning. Och det fungerade! Jag är fortfarande helt förundrad över att den katastrof som fanns i kastrullen gick att rädda. Så innan du ger upp om din bearnaise skär sig, prova det här! 
 
Medan middagen tillagades tog jag en fredagsdrink. Tanqueray Ten (gin) med en skiva citronskal och några isbitar.
 
Trevlig helg!