Endive med asiatiskt chilikött

 
Igår hade vi svärföräldrarna och C:s yngsta syster över på middag så det var middag för fem istället för två. Jag tycker att det är riktigt trevligt att ha en middag och träffa lite folk sådär mitt i veckan. Man behöver inte alltid ha middagar på helgen där det blir massa alkohol och sena kvällar, det funkar kanon att bara köra en vanlig middag också.
 
Vi bjöd på ett recept som vi provar två gånger tidigare och som vi båda gillar: knaperstekt och ordentligt kryddad köttfärs i salladsblad med asiatisk dressing. Jag såg Gordon Ramsey laga den här rätten på något av hans TV-program och jag tyckte att det såg så gott ut att jag var tvungen att googla fram receptet. Det är inte så svårt att göra och är riktigt gott. Mr. Ramsey säger att man lagar det "in mere minutes", vilket kanske inte är helt sant men det är helt klart värt tiden det tar. 
 
Så här gör man (jag dubblerade det här receptet igår):
 
 
Dressing
  • 1msk soya
  • Juice från 1/2 lime
  • 1/2 chili
  • Koriander
  • 2mks fisksås
  • 1msk farinsocker
  • 1 msk olivolja
Hacka chilin fint och blanda ihop alla ingredienser. Se till att sockret löser upp sig ordentligt. Låt sedan dressingen stå och dra medan du lagar resten.
 
 
 
Köttfärs
  • 400g köttfärs
  • 2 msk sesamolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 5cm ingefära
  • 2 chili
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk fisksås
  • Zest av 1 lime
  • Juice av 1/3 lime
  • 3 vårlökar
Börja med att steka köttfärsen i lite olivolja med salt och peppar. Här finns ett litet trix med rätten: köttfärsen ska stekas länge. Vanligtvis brukar man vara nöjd när köttfärsen är genomstekt men nu ska du se till att den steks krispig. Så låt den steka vidare när den är klar och efter ett tag ser du att den får en snäppet mörkare nyans (den ska självklart inte brännas). Du ser på bilden ovan hur det kan se ut, tyvärr ser man lite för många icke-krispiga bitar eftersom jag var lite småstressad. Det fungerade dock kanonbra med sådan blandad nivå av krispighet också. När köttfärsen är stekt och ser krispig ut häller du av den i ett durkslag där den får stå och vänta på att du förbereder resten av ingredienserna. Genom att ha den i ett durkslag rinner stekfettet av och köttfärsen behåller sin krispighet, så den detaljen är rätt viktig.
 
I steg två är det dags att smaksätta köttfärsen. Här börjar jag alltid med att hacka och skära upp alla ingredienser så att det är förberett för när det ska ned i stekpannan. Börja med att torka ur pannan och ha i sesamoljan. Stek sedan vitlök, chili, ingefära och socker i 2 minuter. Efter det är det dags att ha i köttfärsen igen. Blanda om så att allting blir varmt och ha i fisksåsen. När det är genomvarmt och ordentligt blandat har du i limen och vårlökarna. Det ska sedan stekas och blandas ihop i ungefär 30sek innan det är klart.
 
 
Till servering har du salladsblad som köttfärsen ska fyllas med. I receptet står att man ska ha Gem lettuce (jepp, det är ett recept på engelska) men det var slut på butiken idag så det fick bli endivesallad istället. Båda varianterna tycker jag fungerar utmärkt. Jag gillar att ställa fram allt på bordet och så får man fylla sitt eget blad. Det blir lite socialt av det hela då, lite åt samma håll som känslan när man delar tapas på bordet. Ta ditt salladsblad, fyll med köttfärsröran och ringla över lite sås. Det tar lite tid att äta men är riktigt gott och en ganska annorlunda rätt som brukar uppskattas. 
 
Helt klat en bra torsdagsmiddag!