Asiatisk lax i karamelliserad sås

Söndagsmiddagen blev lax enligt ett recept av Donal Skehan från Mitt kök. Eftersom söndagslunchen var en pizza så var jag lite sugen på någonting fräshare till middag, och då brukar asiatiskt bli utmärkt. Den här rätten var lite annorlunda än de asiatiska rätter jag brukar laga eftersom den helt saknar citrus. Istället för den syrliga smaken hade det här receptet istället socker. I rätten finns:
- Färsk laxsida
- 5msk socker
- 2msk vatten
- 1 chili
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tumstor bit ingefära
- 3msk fisksås
- Salladslök
- Koriander
- Jasminris

Jasminriset kokas enligt angivelseran på förpackningen. Vi provade Uncle Bens ris som ska vara klart på 10min. Jag vette sjutton om jag tyckte att det var så väldigt bra, det kändes lite smaklöst. Nu var det ganska länge sedan jag åt jasminris men jag vill minnas att det brukar smaka lite mer än det gjorde nu.
För att göra laxen börjar du men såsen. Smält sockret och vattnet i en stekpanna och låt det koka ihop till en karamell. Här ska det bli en gyllenbrun karamell men det fick jag strunta i igår. Istället för att bli vackert gyllenbrun så började nämligen sockret kristallisera sig igen när vattnet kokade bort. Så jag struntade i den mörka karamellen och körde på ljus istället. Ha sen i 1/2dl vatten plus fisksås, chili, ingefära och vitlök. Blanda runt och lägg i laxen. Sen ska det hela koka ihop tills laxen är klar, vilket går ganska fort.
Servera med riset och toppa med salladslök och koriander.
Det var helt klart en god rätt med bra smaker. Som sagt var det lite annorlunda för mig eftersom det inte var någon citrus i men det var också lite kul att prova en sötare variant av asiatisk rätt också. Sötman balanserades dessutom upp av den salta fisksåsen och hettan i chilin. Sen är jag såklart nyfiken på hur rätten skulle smakat om jag hade lyckats få karamellen gyllenbrun också, men det får vi ta en annan gång!