Rotmos och fläsklägg

Gårdagens middag var inte helt utan komplikationer. Den största missen var att vi tagit vanligt fläsklägg istället för rimmat fläsklägg. Det är därför som köttet har den ljusare mer gråa nyansen än den fina röda som det ska ha i den här rätten. Nåja, det var faktiskt ganska gott ändå, trots att köttet inte var rimmat.
Fläsklägg
- Rimmat fläsklägg, som vi inte hade, så vanlig fläsklägg
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 lagerblad
- Kryddpepparkorn
Skär upp moroten och löken i bitar och koka tillsammans med resten av ingredienserna i ca.2h tills köttet enkelt ramlar i bitar. Spara lagen som köttet kokat i!
Rotmos
- 1 bit kålrot
- Morötter
- Potatis
- Lagerblad
- Smör
- Vitpeppar
- Kryddpeppar
- Salt
- Lag från fläsklägget
Skala och skär upp kålrot, morötter och potatis i ungefär lika stora bitar. Jag hade lika mycket kålrot som morötter och ungefär hälften så mycket potatis. Enligt vissa recept ska rotmoset kokas helt och hållet i lagen från fläskläggen men vårt kött kokade fortfarande när vi började med rotmoset så vi körde i vanligt vatten.
Ganska direkt gjorde jag dagens andra miss. Jag skalade och skar rotsakerna, blandade ned dem i kastrullen med vatten och tänkte sen att det kunde vara en idé att läsa ett recept eftersom jag aldrig lagat rotmos förut. Tur var väl det för uppenbarligen ska kålroten kokas längre än potatisen och morötterna så jag fick hälla av vattnet och separera de olika rotsakerna från varandra. Sen tillbaka med kålroten i kastrullen och låt koka. Efter ca.15min så hade jag i potatisen, morötterna och lagerblad.
När alla rotsaker var mjuka hällde jag av vattnet, tog ur lagerbladen och blandade i smör, kryddor samt lite lag från fläsklägget. Sen körde jag med potatisstomp tills moset hade den konsistens jag ville ha. Som vanligt är det bara att smaka av tills smakerna sitter där man vill ha dem.
Slutresultatet blev trots allt ganska gott men det hade såklart vart ännu bättre med rätt kött. Vi kom fram till att smakerna i en sån här rätt egentligen är hyfsat tråkiga men att de lyfts upp av senapen man har till. Tråkiga smaker eller ej, jag gillar fläsklägg och rotmos!