Risotto med sparris och bacon
![](https://cdn1.cdnme.se/4437888/6-3/risotto_5459c4d32a6b22234946555b.jpg)
I måndags hade jag lyxen att komma hem till lagad mat efter att jag varit och tränat, och bra som man har det så var det samma visa igår. C hade lagat risotto till middag. Vi brukar ofta ha risotto som ett komplement till kött men igår körde vi det som en egen rätt, vilket fungerar alldeles strålande.
De är inte så svårt att göra risotto men tar lite tid och tålamod. Dock är det helt klart värt besväret i slutändan! Det du behöver är:
- Risottoris (Vi har oftast Aborio eller Carnaroli, igår var det Aborio)
- 1 gullök
- 2dl vitt vin (torrt)
- 1,5 l buljong
- 1dl olivolja
- 2,5dl riven parmesanost
![](https://cdn2.cdnme.se/4437888/6-3/ingredienser_5459c6cc2a6b2223991fc6b8.jpg)
Börja med att koka upp vatten och buljongtärning till din buljong så att den är redo att användas, låt den sedan stå och sjuda lite under hela tiden du lagar din risotto. Har du riktig buljong är det såklar alltid bättre än buljongtärningar men det funkar alldeles utmärkt med tärningar också. Hacka sedan löken i bitar och stek den i mycket olivolja tills den blivit mjuk, den ska dock inte hinna få någon färg.
Ha sen i riset (en sån påse från förpackningen till 4 portioner) och stek vidare tills pannan och riset är torrt. När det är gjort har du i ditt vin och låter det ångas bort. Sedan är det dags för din buljong. Ha i 1/3 av buljongen och låt det koka under omrörning. När riset har absorberat den mesta av vätskan har du i mer buljong, ca 2dl åt gången åt gången och låter också det koka under omrörning. Smaka av efter strax under 20min och se så att riset fått bra konsistens. När du är nöjd och den mesta (men inte all) vätskan i pannan absorberats av riset så har du i parmesanosten och rör om.
Du kan välja att äta risotton naturell som den är eller välja att ha i lite vad du vill. C älskar svamprisotto och hade därför stekta chaminjoner i sin halva medan jag som inte gillar svamp hade stekt sparris och bacon. Du kan också krydda med lite vad du vill, kanske ha saffran och skaldjur eller varför inte prova att laga risotton med ett fint rödvin istället? Det går att variera hur mycket man vill.
Som du ser på bilden ovan hade vi en liten flaska Petit Chablis (nr.5588) som vin i risotton. Trots att man köper en liten flaska så blir det ett glas vin över, eftersom du bara behöver 2dl i rätten. Så därför fick jag också unna mig att dricka ett glas gott vitt till gårdagens middag. Inte helt fel en vanlig tisdag.
![](https://cdn3.cdnme.se/4437888/6-3/vin_5459cb2e2a6b222328a09289.png)