Pata Negra, Lågtempad oxfilé med potatisgratäng och kladdkaka

Igår hade vi min pappa och hans fru över på middag och vi bjöd på en trerätters meny. Förrätten var lika enkel som god; pata negra med champagne. Skinkan kommer från vår tur till Barcelona i somras. Jag har tidigare berättat om vår lilla souvenir därifrån (2kg uppskuren och förpackad pata negra) och det är fortfarande skinkan därifrån som vi äter. Jag brukar tycka att det räcker med några få skivor för min del och ganska snabbt känna att det blir lite för smörig smak men igår var det inga problem att äta och varje skiva var riktigt god. Det kan ha handlat om någonting så enkelt som att vår dryck passade väldigt bra och balanserade upp smaken. Det vi drack var Beaumont des Crayères Champagne Grande Reserve (nr.7891).

Champagnen var riktigt bra för att vara så billig. Den ligger på 200kr och har en väldigt frisk smak som helt enkelt stämde väldigt väl med den smöriga och mjuka pata negran enligt mig. God och galet enkel förrätt helt enkelt.
Till varmrätt hade vi lågtempad oxfilé, potatisgratäng och en liten sallad av ruccola.

Potatisgratäng
- Potatis
- Grädde
- Salt
- Peppar
- Vitlök
Vi gjorde potatisgratängen en dag i förväg eftersom vi bara har en ugn och därför inte kunde tillaga köttet och gratängen samtidigt. Det är riktigt enkelt att göra potatisgratäng, det är bara att skala och skriva potatisen, lägga i en form, krydda med salt och peppar, lägga i några skivade vitlöksklyftor och täcka med grädde. Sen tillagas det hela på ca.200 grader i ugn tills potatisen är mjuk. Enkelt och tokgott.
Ett litet tips: Vi hade en bra plan gällande potatisgratängen och det var att värma den i ugnen samtidigt som köttet tillagades. På så sätt kunde vi få båda klara samtidigt trots att vi lagade potatisgratängen en dag i förväg. Planen var tyvärr inte alls så bra som vi trodde. När köttet var klart så var potatisgratängen knappt ljummen. Så vi fick helt enkelt köra gratängen i microvågsugnen innan servering. Den smakade fortfarande väldigt gott men det är kanske inte det roligaste att micra mat till sina gäster... Så om du ska göra samma smarta drag som oss så bör du ha gratängen i ugnen ganska lång tid innan köttet, i alla fall om du ska laga köttet enligt hur vi gjorde nedan.

Lågtempad oxfilé
- Oxfilé
- Salt
- Peppar
När man tillagar oxfilé på det här sättet blir den riktigt mör och god. Det är enkelt men tar lite tid, så du måste ha tålamod. Börja med att bryna oxfilén i en varm stekpanna så att den får en bra stekyta runtom. Salta och peppra under tiden. Anledningen till att du bryner är, förutom att få lite olika textur på köttet, att skapa en förslutning som gör att köttsafterna stannar i köttet. När hela biten har en stekyta så lägger du köttet i en ugnsform och ställer in i ugnen på 100 grader. Använd en kött-termometer (vilket förklarar hålen i köttet på bilden) och låt köttet stå i ugnen tills det nått 54 grader. Köttet är då medium rare och om du då tar ut det och låter det vila i folie ca.15min innan du skär upp så har du kött som ser ut som på bilden.
Som du också ser så hade vi ingen sås till rätten och det behövs faktiskt inte när man gör oxfilén såhär. Den blir så pass saftig att den krämiga potatisgratängen räcker gott och väl som "sås".

- Ruccola
- Parmesan
- Balsamvinäger
- Olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
Vi ville ha någonting grönt till rätten så då gjorde vi en väldigt enkelt sallad som i princip bara består av salladsblad med hyvlad parmesanost. Den peppriga smaken av ruccolan gör sig riktigt bra mot köttet och den mjuka potatisgratängen. Jag ringlade också över riktigt fin balsamvinäger och olivolja som båda lyfter salladen till nästa nivå. Sedan avslutade jag med lite flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Superenkelt och gott.

Till maten drack vi Châteuneuf-du-Pape från Domaine Du Vieux Lazaret (nr.2211). Det var ett riktigt gott vin som jag verkligen rekommenderar. Vinet var smakrikt och passar bra till rätter med mycket smak eller gräddig gratäng med kött, som vi hade. Det ligger på 211kr och jag tycker verkligen att det var prisvärt.

Jag är egentligen inte någon som bakar särskilt ofta men igår var det Kladdkakans dag så det var inte så mycket att fundera på när det gällde val av efterrätt. Jag sökte efter något bra recept och hittade ett av Markus Aujalay som jag var tvungen att prova. Tidigare i år var vi nämligen på en föreläsning med Makus på Winterviken och i pausen så serverade de bland annat en fantastiskt kladdkaka som Markus lagat. Så jag höll tummarna för att det här var samma recept och det tror jag nog att det var, för denna var galet god!
Kladdkaka
- 150g smält smör
- 3dl socker
- 1dl kakao
- 2tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2dl mjöl
Börja med att smälta smöret, låt svalna lite och blanda sedan med socker, kakao och vaniljsocker. Sedan tillsätter du ett ägg i taget och blandar om. Till sist har du ned mjölet. Sen är det bara att ha ned det i en smörad och bröad form med löstagbara kanter och köra in i ugnen. Kladdkakan tillagas på 175 grader (varmluftsugn) eller 200 grader (vanlig ugn) i allt mellan 8-20 minuter enligt receptet. Man får själv avgöra beroende på sin ugn och hur kladdig kladdkaka man vill ha. Jag råkade missa detaljen om att det var olika gradantal för varmluftsugn och vanlig ugn så jag hade min kladdkaka på 175 grader i vanlig ugn. Totalt var den inne i kanske 15-20min men då kan jag säga att resultatet blev kanonbra. Den var riktigt kladdig och god plus att kanten av kakan var sådär seg och härlig som man vill ha den.

Vid servering så pudrade jag över lite flousocker för dekoration och serverade med visgrädde som vispats med lite socker och varsitt glas god rom. Jag själv valde Diplomático Reserva Exclusiva (nr.356). Den är riktigt god och söt, stark rekommendation. Som alternativ hade vi också Ron Zacapa Gran Reserva (nr.500). Den är också riktigt god och har en lite spritigare smak än Diplomáticon. Båda är riktigt bra och ligger på 549kr för Zacapan och 445kr för Diplomáticon.
Kort och gott: det var en god fredagskväll.