Lax på saltbädd med pressad potatis och romsås

Med köttbullar till lunch fick det igår bli fisk till middag. Det var extrapris på färsk laxsida på vår butik så vi passade på att göra laxsida enligt mitt favorittillagningssätt: på saltbädd i ugn. Det är galet enkelt och gör att fisken blir sådär saftig och god. Allt du behöver är:
- Laxsida med skinn
- Grovsalt
Fyll en form med grovsalt, det behöver inte vara en hel ungsform utan huvudsaken är att laxen får plats. Lägg sedan laxen ovanpå saltet med skinnsidan nedåt. Jag brukar inte krydda någonting utan tycker att laxen får väldigt god smak såhär, och så kompletteras smakerna istället med de tillbehör du väljer. Laxen får sedan tillagas i ugnen på 175 grader i ungefär 20min, eller tills du ser att det kommer vitt på ovansidan (som du ser på bilden ovan).

Till laxen hade vi pressad potatis, vilket knappast behöver någon förklaring på hur man gör. Koka potatis och pressa i en potatispress. Jag tycker att just den pressade potatisen är riktigt god till liknande rätter och föredrar då det över vanlig kokt potatis eller annat.
I min romsås finns:
- Gräddfil
- Majonäs
- Rödlök
- Rom (sikrom)
- Salt
- Vitpeppar
- Dill
Det första jag gör är att hacka rödlöken till så pass stora bitar man vill ha den. Jag gillar att ha dem ganska små men C gillar stora lökbitar, så det blir något av ett mellanting. Gällande proportioner på ingredienserna i såsen så brukar jag gå på känn och så även igår. Det blev 1 förpackning gräddfil, knappt 1msk majonäs, 1 liten rödlök och en burk rom. Sen är det som vanligt att smaka av med kryddor tills det blir gott. För min smak blev det lite för mycket lök i såsen men när den fått stå till sig ett tag (lagade den ca. 30min innan vi började med resten av maten) så hade smakerna balanserat ut sig bättre. Så det är ett tips, gör såsen lite i förväg så hinner den stå och götta till sig tills det är dags att äta.
Den här rätten är väldigt enkel att göra men är samtidigt väldigt god. Har du gäster är det dessutom rätt snyggt att servera en hel laxsida, och så behöver man ju inte säga att den enda man gjort med den är att ställa den i ugnen..