Lasagne med älgfärs

 
Jag har gått runt och varit så nöjd med att det är fullt med mat i frysen och att det är lång tid tills vi kommer att behöva handla igen. Igår upptäckte jag att jag hade fel. Anledningen till att det var så mycket saker i frysen var att botten på fryslådorna var fulla med party-is från vår champagnekväll. Så det fanns visst inte mycket att välja på. Fram med lite älgfärs och så fick vi fundera ut något nytt att hitta på med den under dagen. Vi kom fram till att någonting vi inte provat ännu är att göra lasagne med älgfärs, så det fick gårdagens middag bli.
 
I lasagnen finns köttfärssås, bechamelsås, lasagneplattor och grevéost.
 
Köttfärssås
  • Älgfärs
  • Fläskfärs
  • 1 gul lök
  • Chili
  • Salt
  • Peppar
  • Vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 2mks oxfond
  • Ketchup
  • Tomatpuré
Jag var ute på stan igår efter jobbet och letade efter en klänning till diverse julfester så C lagade köttfärsen medan jag var borta. Börja med att steka älg- och fläskfärs tillsammans med hackad lök och vitlök. Ha sen i resten av ingredienserna och låt allting koka ihop ordentligt. C hade i ganska mycket sälta (via både salt och oxfonden) så den söta ketchupen och tomatpurén var där för att balansera upp smakerna. Jag kom hem till en puttrande gryta och kan lova att den smakade gott.
 
Bechamelsås
  • 7dl mjölk
  • 2dl matlagningsgrädde
  • 100g smör
  • 1dl vetemjöl
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Muskotnöt
Värm upp mjölk och matlagningsgrädde i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och vispa sedan ned vetemjölet lite i taget. När det är helt utblandat häller du över halva mjölkblandningen och vispar ihop allting. Ha sedan i resten av mjölken och låt puttra lite. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. 
 
Jag började med ett lager bechamelsås i botten av formen och fyllde sedan på med lager av lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås. Mellan ett av lagren skivade jag över lite grevéost och avslutade även med några skivor på toppen av lasagnen. Sen fick det hela stå i ugnen på 220 grader i drygt 20min.
 
Lasagnen blev riktigt god! Det är en ganska tidskrävande rätt men när man väl får äta så är det helt klart värt besväret. Den här lasagnen blev också ordentligt mättande så det räcker till ganska många portioner - kanon för matlådan.