Helstekt rostbiff med rostad potatis och örtsås

Kött och potatis. Och så en ört/vitlökssås på créme fraishe. Varianter av detta är en ganska vanlig rätt hos oss, säkert för att det är ganska enkelt och gott. Jag har flera gånger beskrivit hur jag gör när jag helsteker en köttbit och det är samma sak även denna gång. Bryn i stekpanna och sen in i ugnen på 100-125grader tills innertemperaturen är ca.55grader. Köttet ser nästan rått ut på bilden men det måste blivit något strul när jag tog kort för det var precis så som vi vill ha det; medium rare.
Potatisen klyftade jag i hyfsat tunna klyftor, ringlade över ganska ordentligt med olivolja och skivade ned 3 vitlöksklyftor i. Det hela avslutades med lite grovsalt och fick åka in i ugnen på ca 225 grader i ca 20min.
C gjorde såsen och i den hade han:
- Creme fraishe
- Pressad vitlök
- Basilika
- Franska örter
- Rosmarin
- Oregano
Egentligen kan man ha lite vad man vill i en sådan örtsås så det är bara att anpassa efter smak och utbudet i den egna kryddhyllan.Vi har nog haft i en väldigt massa olika blandningar men jag kan inte minnas att det blivit dåligt en enda gång. Så kör på och smaka av tills du får en smak som passar det du ska äta.
Eftersom vi båda var väldigt hungriga när vi kom hem igår och visste att köttet skulle ta ett tag i ugnen så hade vi en liten förrätt. Eller ja, förrätt och förrätt, ett ihopplock av goda saker i kylskåpet. Torkat renkött och oliver. Bara några få tuggor men det räckte ändå så att vi kunde stå oss till middagen var klar. Just torkat renkött kan jag nog äta i obegränsade mängder, det är fantastiskt gott. Tyvärr är det dock inte den billigaste av råvaror så man får njuta när man väl unnar sig det.
