Souvlaki på fläskfilé med tzatsiki och klyftpotatis

Andra advent och grekisk middag, det är ju en strålande kombination! Vi hade färsk svensk fläskfilé och ville göra någonting annat än vad vi brukar, så då fick det bli souvlaki. Det var första gången jag lagade det och måste säga att det blev riktigt gott.
Souvlaki
- Fläskfilé
- Oregano
- Vitlök
- Citronjuice
- Olivolja
- Salt
- Svartpeppar
Jag började med att skiva upp fläskfilén i mellantjocka bitar. Dessa la jag sen i en bunke och kryddade med oregano, 2 ganska stora pressade vitlöksklyftor, lite citronjuice, olivolja samt salt och peppar. Köttet fick sedan stå och marineras i kryddblandningen i ca.50min. Under tiden lagade jag potatisen och tzatsikin. När potatisen var i princip klar stekte jag souvlakin på hög värme i grillpannn så att den fick fin färg. Därefter fick den stå i ungnen på 200 grader tills den blev genomstekt. På så sätt fick den en fin och god yta utan att den blev torr. Trots att köttet fick ligga så pass kort tid (inte direkt 24h) i marinaden så hann det ändå få bra smak. Jag kan bara tänka att det blir ännu bättre om man låter det ligga ordentligt länge innan tillagning.
Klyftpotatis
- Potatis
- Salt
- Peppar
- Olivolja
- Flingsalt (vid servering)
Klyftpotatisen är kryddad med salt, peppar och olivolja. Sedan har den fått stå i ugnen på 220 grader i ca.30-40min. Vid servering hade jag över lite flingsalt, bara för att det är så gott.
Tzatsiki
- Turkisk yoghurt
- Gurka
- Vitlök
- Citronjuice
- Salt
- Vitpeppar
Börja med att riva gurkan med ett rivjärn. Du vill sedan få ut så mycket vätska som möjligt ur gurkan och det går att göra på lite olika sätt. Jag la den rivna gurkan i en sil och ställde sedan en tyngd på som fick stå och pressa ut vätskan i 15-20min. Blanda sedan gurkan med turkisk youghurt (eller vilken typ du nu har hemma) och smaksätt med pressad vitlök, lite citronjouce samt salt och peppar. Smaka av och om du som vi ska ha tzatsikin till lunchlådan dagen efter är det bra om den inte har alltför stark vitlökssmak. Just vitlöken förstärks nämligen ju längre tzatsikin får stå och dra, så det kan vara bra att ha med i beräkningarna. Vid servering ringlade jag över lite god olivolja och drog några varm med pepparkvarnen. Pricken över i fick bli en oliv, lite känska av den lokal grekrestaurangen måste man ju ha..
All in all var det en god middag som var rolig att laga. Det var länge sedan vi åt grekiskt och ännu längre sedan jag lagade någonting i den stilen. Kul och gott!