Hamburgare med lökringar och pommes frites

 
Igår plockade vi fram högrevfärsen ut frysen och bestämde oss för att göra hamburgare till middag. Vi hade allt hemma och behövde därför inte gå och handla, vilket såklart alltid uppskattas. Det var inte förrän lite senare vi kom på att vi faktiskt åt på Svenska Hamburgerköket i veckan, men men hamburgare är gott..
 
I hamburgarna finns
- Högrevsfärs
- Formbröd 
- Salladsblad 
- Lökringar
- Hamburgerost
- Hamburgerdressing
- Ketchup
- Senap
 
Vi brukar alltid göra våra burgare på högrevsfärs och tycker att det blir mycket bättre än med vanlig köttfärs. Högrevsfärsen är mald i en grövre kvarn och det blir saftigt och gott. För att behålla mörheten så mycket som möjligt försöker vi bearbeta färsen så lite som möjligt. Forma den till burgare men håll inte på att knåda för mycket. När man sen steker räcker det att krydda med lite salt och peppar. Och så får såklart osten ligga ovanpå burgaren den sista tiden i stekpannan. 
 
Som du ser på bilden hade vi inget hamburgerbröd hemma utan körde på vanligt formbröd. Det blir såklart inte riktigt lika bra men det fungerar fint som substitut. Till hamburgarna hade vi också:
 
Pommes frites
- Potatis
- Olja att fritera i
- Salt
 
Börja med att tvätta och skära potatisen i lagom tjocka stavar. Jag gjorde igår 4 potatisar till 3 personer och då blev det lite över. Det beror såklart på hur stora alla är i maten men det blir ofta mer pommes än man tror. 
 
Hetta upp en kastrull med olja så att det blir ordentligt varmt. Se till att ha ett lock i närheten så att du kan kväva eld om det skulle ske en olycka. Akta också för att få i vatten i den varma oljan, det skvätter ordentligt med kokande olja om du gör det. Nog med säkerhetsföreskrifter. I med potatisen i oljan, ta inte för mycket åt gången. När potatisen fått lite färg tar du upp den och låter den rinna av på tidningspapper. Vi brukar också ha en handduk över tidningspappret som pommesen får ligga på. Handduken bör kunna slängas efteråt. Salta potatisen och fritera sedan en gång till. Genom dubbelfritering (vi har också provat trippel..) så får pommes fritsen en fin färg och knaprig yta. Låt dem rinna av ordentligt innan servering och krydda med lite mer flingsalt. 
 
Lökringar 
- 1 stor gullök
- 1 krm bikarbonat
- 1,5dl vetemjöl
- 4 msk majsmjöl
- Vatten
- Salt
- Vitpeppar
- Olja att fritera i
 
Jag har aldrig gjort lökringar tidigare men kände att det var en kul grej att prova. Jag sökte efter några olika recept på frityrsmet och gjorde en variant av ett recept där vi hade allt hemma. Först när smeten var blandad såg jag att man skulle ha låtit den stå i 1h och inte ha i bikarbonatet förrän på slutet. Men men, det funkade bra att blanda ihop allt som jag gjorde också. Det var helt enkelt bara att röra ihop de torra ingredienserna och sen försiktigt hälla i vatten under omrörning tills det blev en smet. 
 
Själva löken skar jag i strax under 1cm tjocka skivor och separerade till olika ringar. De doppades sedan ordentligt i frityrsmeten och fick friteras till de fått lite färg. Något jag upptäckte var att det går ganska fort, så se upp så att de inte blir brända. 
 
Vi tyckte alla tre att det var gott med lökringar i hamburgaren så det är inte alls omöjligt att jag lagar dem igen. Löken bidrog med en god sötma samtidigt som frityrsmeten bidrog med lite krispighet. Där har vi alltså ett tips till dig som vill prova något nytt till den hemmagjorda hamburgaren. 
 
Gott? Ja. Nyttigt? Nope.