Gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott

 
Igår var det middag med några vänner och vi hade i uppgift att fixa efterrätt. Jag hade sett ett recept från Sveriges Mästerkock som jag tyckte lät spännande: gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott. Jag har aldrig ätit gräddfilspannacotta så jag var nyfiken på hur det smakade och måste säga att jag inte blev besviken. Det var väldigt gott och lite fräschare än vanlig pannacotta. Med fruktkompotten blev det sen en riktig fullträff. 
 
Gräddfilspannacotta 
- 1,5dl grädde
- 1/2 vaniljstång 
- 0,75dl socker
- 1,5 gelatinblad
- 3,5dl gräddfil
 
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Koka upp och blanda sen ned de nu mjuka gelatinbladen och gräddfilen. Ta ur vaniljstången och häll upp i glas eller serveringskålar. Låt pannacotta sedan stå i kylskåp i minst 2h. 
 
Fruktkompott 
- 1 äpple
- 1 päron
- 1msk socker
- 1msk smör
- Kanel
- Kardemumma 
- Spad från syltad ingefära
 
Skär päronet och äpplet i små kuber och karamellisera sen i stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna. Spadet från ingefäran har du i sist och väljer hur fast/lös kompott du vill ha genom mängden spad.
 
Det här var en riktigt god efterrätt som jag verkligen rekommenderar. Enkel att göra och det enda som tar lite tid är att pannacottan ska stelna i kylen.