Rotmos och fläsklägg

 
Här har vi en riktig klassiker: rotmos och fläsklägg. Så gott! Vi tänkte inte på att rätten tar ett tag att laga så vi var ordentligt hungriga när det väl var dags för mat. En rekomendation är därför att inte laga detta på en vardag efter jobbet. Spara det till när du har lite tid istället. 
 
Fläsklägg
  • Rimmat fläsklägg
  • 1 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 morot
  • 1 gul lök
Skölj av fläsklägget i kallt vatten och lägg sedan i en kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker köttet och koka upp. När det kokar har du i resten av ingredienserna och låter det sedan stå och koka under lock i 1,5-2h. Häll av lagen men spara den till rotmoset. Rensa köttet så att du får fina möra bitar utan fett.
 
Rotmos
  • 8 potatisar
  • 1/2-1 kålrot
  • 4 morötter
  • Koklagen från fläsklägget
  • Smör
  • Salt 
  • Peppar
 
Börja med att skala morötter, potatis och kålrot och skära dem i mindre bitar. Lägg morötterna och kålroten i en katsrull och fyll med koklag från fläskläggen. Låt koka tills rotsakerna mjuknat (ca 15min beroende på hur stora bitar du gjort) och ha sedan i potatisen. Koka vidare tills potatisen är mjuk och alla rotsaker är genomkokta. Häll av spaden (spara lite) och mosa rotsakerna med en potatisstomp. Ned med en ganska stor klick smör, en skvätt kokspad och krydda med salt och peppar. Smaka av och ha i mer av det som behövs tills du är nöjd med både smak och konsistens.
 
Servera rotmoset och fläskläggen med senap. 
husmanskost