Schnitzel med kapris, citron och pressad potatis

Jag har lagat schnitzel en gång tidigare och gjorde det då på kalvinnanlår. Igår såg jag istället att affären hade schnitzel på fläsk och köpte hem för att prova. Det var en avsevärd prisskillnad, 3 bitar kostade strax över 30kr, men smakade ändå riktigt bra. Där har vi gårdagens lärdom: för fest-schnitzel kan man använda kalvinnanlår men för vardagen fungerar det bra med fläsk. I rätten finns:
- Schnitzel
- Pressad potatis
- Hackad kapris
- Citron
- Brynt smör
- Morot
Pressad potatis är galet enkelt: skala och koka din potatis och pressa sedan genom en potatispress vid servering. När potatisen väl är pressad så svalnar det mycket snabbare så gör detta precis innan du ska äta. För att bryna smöret så smälter du det i en kastrull tills det bubblar upp och blir tyst. Du ser då ganska snabbt att färgen blir gyllenbrun och det börjar dofta riktigt gott. För att avstanna bryningsprocessen kan du ta av kastrullen från värmen och lägga ned en liten klick kallt smör. Övriga ingredienser, förutom schnitzeln, är det bara att skära/hacka upp och lägga på tallriken.
Schnitzel
- Tunnt skivad fläsk
- 1 ägg
- Vetemjöl
- Salt
- Vitpeppar
- Smör till stekning
Vispa upp ägget så att vitan blandas ut med gulan. Häll upp mjöl på en tallrik och blanda ned salt och vitpeppar. Vänd sedan din schnitzel först i ägget och sedan i mjölblandningen. Vill du dubbelpanera så vänder du först i mjöl, sedan ägg och sedan mjöl igen. Igår nöjde jag mig dock med enkel panering. Stek sedan din nypanerade schnitzel i en varm stekpanna med smör i någon minut per sida tills köttet är genomstekt och du har fått en fin stekyta.
Det här var en väldigt god vardagsmiddag och jag tror nog att schnitzel kommer att börja dyka upp på vår meny allt oftare. Använder man sig av fläsk blir det inte bara en god rätt utan även ganska billig. Så står du utan inspiration och kanske känner dig lite mer tysk än vanligt så rekommenderar jag helt klart den här rätten till middag!