Löjromstoast, Entrecote med potatisgratäng och tomatsalsa
Fredagsmiddagen hemma hos oss blev löjromstoast följt av entrecote med potatisgratäng. Riktigt gott!

Löjromstoast är en klassiker som inte går att misslyckas med. I den finns:
- Löjrom
- Rödlök
- Creme fraishe
- Toastbröd
För att göra det hela lite extra gott så smörstekte vi brödet i en stekpanna istället för att rosta. Du behöver ganska mycket smör för detta eftersom brödet snabbt suger upp smöret. Men du gör väl inte den här rätten för att den ska vara nyttig utan snarare för att den ska vara sådär ruskigt god.
Skala och finhacka rödlöken och lägg upp allting på en tallrik. Vi brukar vilka ha smetana istället för creme fraishe men det är inte alla affärer som har det. Creme fraishe är fantastiskt gott även det men har du inte provat smetana så är det en stark rekommendation.


Till huvudrätt hade vi entrecote med potatisgratäng och en tomatsalsa. Himmelskt.
Potatisgratäng
- Potatis
- Vispgrädde (eller annan grädde om du vill göra det lite mindre fett)
- Vitlök
Allt som behövs är de tre ingredienserna för att göra en riktigt god potatisgratäng. Man kan absolut ha ost på toppen men jag gillar verkligen gratängen i den här enkla varianten. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor och lägg i en ugnsfast form tillsammans med 2-3 skivade vitlöksklyftor. Fyll upp med grädde och tillaga i ugn på 200-225 grader i ungefär 45min tills potatisen är mjuk och du fått en fin yta på gratängen. Skulle det börja bli bränt innan potatisen är klar så täcker du bara över formen men ugnsfolie.
Tomatsalsa
- Körsbärstomater
- Rödlök
- Balsamvinäger
- Socker
- Salt
Hacka rödlöken och tomaterna och lägg i en skål. Krydda upp med balsamvinäger, socker och lite salt. Blanda ihop, smaka av och låt sedan stå och dra ett tag. Du vill gärna låta den stå ett tag eftersom smakerna blir ännu bättre ju längre det står. Servera gärna med lite ruccola.
Entrecoten blir allra bäst om den får vara i rumstemperatur ett tag innan tillagningen. Värm upp stekpannan ordentligt och lägg i en ganska stor klick smör. Lägg i köttet, krydda med salt och peppar och låt det ligga tills du ser att köttsafterna börjar synas. Köttet blir då glansigt och är redo att vändas. Stek på andra sidan tills köttsafterna syns igen och då har du en perfekt stekt köttbit.
Trots att det här är ganska lätt att laga så är det riktigt gott. Det är helt enkelt svårt att inte få fullträff med den här menyn!