Älgfärsbiffar med lingon, gräddsås och timjanrostade rotsaker

 
Igår blev det svenska smaker till middag: älg, lingon, rotsaker, timjan och enbär. Riktigt gott och passar både till vardag (om man som vi har ganska mycket älgfärs i frysen) och till fest. 
 
Älgfärsbiffar
  • Drygt 440g älfärs
  • 200g fläskfärs
  • Ca 8 enbär
  • Timjan
  • Flingsalt
  • Vitpeppar
  • Salt
  • 1 ägg
  • Matlagningsgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
Älg och annat vilt är oftast väldigt magert kött och därför är det bra att blanda ut älgfärsen med lite fetare fläskfärs. Älgfärsbiffar gjorda på endast älgfärs riskerar att bli torra men det motverkade jag med både fläskfärs och en skvätt matlagningsgrädde så dessa blev saftiga och goda. Möjligtvis kunde jag ha haft ännu lite mindre fläskfärs eftersom jag också hade grädden men det blev gott och smakade av älgen ändå.
 
Jag började med att skala och finhacka löken. Ett tips för att enkelt få av skalet på en vitlöksklyfta är att pressa den mellan knivbladet och skärbrädan. På så sätt bryts själva skalet sönder och du kan lätt plocka ut vitlöken. Den färdighackade löken la jag sedan i en bunke tillsammans med ett ägg.
 
För att få bra viltsmak valde jag att krydda älgfärsbiffarna med enbär och timjan. Enbär köper jag torkade i hela korn så de mortlade jag tillsammans med timjan och lite flingsalt innan jag blandade ned det i bunken. I med älg- och fläskfärs, lite mer salt och peppar och så en skvätt matlagningsgrädde och blanda ihop allting väl. 
 
Till sist formade jag färsen till 8st biffar och stekte i smör tills de är genomstekta och fått en fin yta på båda sidor.
 
Timjanrostade rotsaker
  • Potatis
  • Morötter
  • Gullök
  • Timjan
  • Salt
  • Olivolja
Skala och skär morötter och potatis i ungefär lika stora delar. Skala också löken och skär i kvartar. Lägg alla rotsaker tillsammans i en ugnsform, krydda med salt, peppar och timjan och ringla till sist över lite olivolja. Blanda om så att alla rotsaker får sin del av både kryddor och olivolja och tillaga sedan i ugn på 225 grader i 30min eller tills rotsakerna är mjuka. 
 
Gräddsås
  • Matlagningsgrädde
  • Soya
  • Köttbuljongtärning
  • Enbär
  • Timjan
  • Maizena
För att ytterligare lyfta smaken av enbär och timjan (ja, jag gillar de smakerna) så smaksatte jag även gräddsåsen med dessa. Att göra en snabb brunsås är väldigt enkelt och du behöver egentligen bara hälla upp lagom mycket grädde i en kastrulll, smula ned en buljongtärning och hälla i en skvätt soya. Låt koka upp och smaka av. När du är nöjd med smaken reder du med lite maizena till den konstistens du vill ha. Igår hade jag alltså även i lite mortlade enbär och timjan för att höja viltsmaken lite ytterligare. Det går bra att smaksätta med lite vad du vill och jag tycker absolut att den här enkla såsen är god och passar till mycket.
 
 
Rätten som helhet tyckte jag blev riktigt bra. Man lagar ofta mat från asiatiska, italienska eller andra kök och ganska sällan fokuserar man på att laga mat med klassiska svenska/nordiska smaker. I alla fall blir det så för min egen del så det är roligt att då och då göra mat där man aktivit försöker att lyfta fram våra egna smaker. Och gott blir det, det kan jag lova!
 
 
fest - vardag - vilt