Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Här pratar vi husmanskost! Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Det är knappast någon "fin i kanten"-mat men däremot är det riktigt gott och dessutom ganska enkelt att laga. Billigt är det också, vilket såklart inte är helt fel så här under årets fattigaste månad.
Raggmunk
- Ca 10 normalstora potatisar
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk salt
Blanda vetemjölet och saltet med lite av mjölken och vispa det till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och ägget och vispa ihop smeten. Potatisen skalar du och river ned i smeten med ett rivjärn. Sen är det bara att portionera ut smeten i en stekpanna med smör och steka klart. Du kan såklart välja helt själv hur stora raggmunkar du vill laga, vi gjorde ganska stora så att en raggmunk räcker till en portion. Vill man göra mer plätt-liknande raggmunkar så funkar det såklart också hur bra som helst.
Det stekta fläsket behöver du ingenting till förutom en varm stekpanna. Ned med fläsket och stek på båda sidor tills det är precis sådär halvknaprigt som man vill ha det. Gott och enkelt. Knappast nyttigt, men det behöver saker inte alltid vara.
Och så lite kuriosa. Jag vet inte om det bara är jag som är nyfiken på varför det heter just raggmunk. Munkar är ju inte särskilt kända för att ragga så jag var tvungen att googla. Förklaringen lyder: "Ordet "ragg" betyder frasig, och "munk" kommer från munkpannan som man steker i." Och vad sjutton är en munkpanna? Jo det är en sån här:

Så, då var det mysteriet löst!