Nyårsmeny
Nyår 2014/2015 spenderades hos oss och vi lagade en 6-rätters middag tillsammans. Eller egentligen kanske det blev 7 rätter eftersom vår amouse bouche blev lite större än väntat och eftersom den dessutom hamnade mitt i middagen, men men. Alla rätter var väldigt goda och vi var riktigt nöjda att alla blev precis så som vi ville ha dem. Bilderna är kanske inte av högsta kvalitet, men å andra sidan ska väl bilder inte heller vara högsta prio under en nyårsmiddag med vänner.

Den första rätten var en creme ninon med parmesanflarn. Det är alltså en grön ärtsoppa toppad med lite konjacsgrädde och mousserande vin.
Till soppan behöver du:
- 6 dl frysta gröna ärtor
- 1,5 dl grädde
- 0,75 dl vitt vin
- 0,75 dl vatten
- 1 grönsaksbuljontärning
- Salt
- Svartpeppar
Topping
- 0,75 dl grädde
- Ca 1 tsk konjac
- Ca 2 msk mousserande vin
Parmesanflarn
- 1 st smördegsplatta
- Parmesanost
- Paprikapulver
- Havssalt
- Svartpeppar
Börja med att göra parmesanflarnen. Pensla lite vatten på smördegsplattan och riv sedan över parmesanost och smaksätte med kryddorna. Skär sedan smördegsplattan i skivor och vrid om dem ett varv eller två. Kör sedan i ugnen på 225 grader i 5-10min tills flarnen är klara.
För att göra soppan så kokar du upp alla ingredienser och låter dem koka i några minuter. Mixa sedan soppan slät. Soppan bör inte göras i förväg då den får en tråkig färg om den får stå för länge. Vispa sedan grädden till toppingen tillsammans med konjacen. Häll på toppingen precis innan servering.

Den andra rätten var lamminnerfilé på en bädd av kål serverat med en rödlökssås. Lammet är stekt med lite salt och peppar. Innerfilén är väldigt tunn så det går fort att steka klart. Var ganska noggrann eftersom du inte vill ha lammet genomstekt.
Själva bädden av kål är gjord av salladskål som skivats i lite bredare strimlor och sedan stekts lite mjukare i olivolja.
Rödlökssås med sting
- 1 rödlök
- Smör
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1,5 dl rödvin
- 1 dl kycklingbuljong
- 50 g smör
- Salt
- Peppar
- Sambal oelek
Hacka rödlöken i små bitar och stek den mjuk i lite smör. Ha sen i vinäger och vin och låt koka. Du vill att den mesta av vätskan ska koka in så låt detta ta lite tid. Ha sedan i buljongen och koka någon ytterligare minut. Dra av kastrullen från värmen och klicka i smöret. Vispa ihop tillsammans med salt, peppar och sambal oelek efter smak. Jag hade knappt 2 tsk och tyckte att det blev alldeles lagom eftersom hettan då inte tog över utan snarare kom med eftersmaken.

Nästa rätt var en minivariant av en skaldjursplateau. På den hade vi:
- Färska räkor
- Havskräfta
- Pilgrimsmussla
- Kungskrabba
- Toast Skagen
- Hembakat surdegsbröd
- Aioli
Tyvärr kan jag inte säga receptet på surdegsbrödet eftersom det var en vän som bakat hemma och tog med sig. Även aiolin gjordes helt utan min inblandning så den har jag dessvärre inte heller något recept på.

Sen var det dags för vad som skulle varit vår amouse bouche: gazpacho. Det här receptet är för två portioner och det blir ganska mycket så det blev som sagt lite mycket för att vara en aptitretare för 6pers.
- 1 ask körsbärstomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 gurka
- 1 röd paprika
- Saft från en citron
- 1 skiva vitt formbröd
- 1,5 dl tomatjuice
- 2 msk olivolja
- Salt
- Peppar
- Tabasco
Blötlägg först brödet i tomatjuicen. Kör sedan alla ingredienser i mixer till du får en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och några droppar Tabasco. Låt soppan stå i kylen ganska lång tid innan servering så att den hinner bli ordentligt kall.

Den sista huvudrätten för kvällen var en Beef Wellington. Eftersom 1/3 av sällskapet inte gillar svamp så gjorde vi en variant där vi uteslöt svampfyllningen som annars ska vara med.
- Oxfilé
- Serranoskinka
- Smördeg
- Salt
- Peppar
- Smör
Börja med att snabbt steka oxfilén runtom i lite smör och krydda med salt och peppar. Lägg det i en ugnsfast form och tillaga i ugn på ca.200 grader i 25min.
Under tiden köttet är i ugnen så lägger du ut serranoskinkan lite omlott till en "matta" på plastfolie. Lägg oxfilén på kanten och rulla in den ordentligt i skinkan. Vrid plastfolien runt köttet och låt det vila i kylskåp.
Kavla ut smördegen och rulla sen in köttet i degen. (Du ska såklart ta bort plastfolien emellan.) Rulla sedan tight in hela rullen i plastfolie igen och låt vila i kylen ännu en tid.
När det vilat klart i kylen (du gör detta främst för att det ska hålla formen) så åker köttet tillbaka i ugnen i 20-25min på 200 grader. Sen är det klart!
Bönsallad
- Körsbärstomater
- Hericot vertes
- Bondbönor
- Rödlök
- Balsamvinäger
- Olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
Blanda allt och låt gärna stå lite innan servering så att smakerna sätter sig.

Kvällens första dessert var en champagnesorbet med smak av mynta. I den finns:
- Mousserande vin
- Mynta
- Socker
- Saft av citron
- Vatten
Jag vet inte inblandad i tillagningen av detta så jag vet tyvärr inte exakt hur man gör. Det jag såg lite över axeln var att koka ihop socker, vatten, citron och myntablad. Det kördes sedan tillsammans med det mousserande vinet i en glassmaskin tills sorbeten var klar.

Middagens och årets sista rätt var en chokladtårta med salt kolasås. Det var, som du kan se, väldigt gott. Tyvärr har jag inte alls receptet till detta men kan säkert skaffa det om det skulle efterfrågas. Lämna ett önskemål i så fall :)
Efter detta kan jag lova att vi alla var både mätta och nöjda. En bra avslutning på 2014!