Heta tacos

Igår blev midddagen inspirerad av restaurangen La Neta i Stockholm. Den ligger ganska nära vårt jobb och är ett populärt lunchställe (har även hört att det är bra på kvällen men har aldrig själv varit där då). La Neta serverar olika sorters tacos med goda fyllningar och det är en av dessa som vi tagit inspiration av när vi lagade denna rätt.
I våra tacos finns:
- Tortillabröd
- Riven ost
- Ca 500g köttfärs
- 1 röd chili
- 2 stora vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 msk tomatpuré
- Paprikapulver
- Salt
- Peppar
- Guacamole
Hacka chilin, löken och vitlöken och fräs dem i en stekpanna. Ha i köttfärsen lite i taget och se till att den blir finfördelad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Ungefär så här långt in i matlagningen smakade jag av och tyckte att det var gott men att det saknades någonting och då kom tomatpurén in i bilden. Den gjorde susen och det blev precis det jag var ute efter: hetta men ändå ganska mycket smak.
Guacamole
- 2st avocado
- Gräddfil
- 1 vitlöksklyfta
- Saft av citron
- Salt
- Vitpeppar
Det känns som att de flesta har ett eget recept på guacamole där mer eller mindre ingredienser finns med. Så här brukar jag göra min och jag tycker såklart själv att det är riktigt gott. Mosa avocadon med en gaffel och ha sen i lite gräddfil. Blanda om och se om du vill ha i mer eller inte, det avgör man själv och får gå på lite känsla. Sen pressar jag i vitlök och kryddar med salt och vitpeppar. Till sist pressar jag i lite citronsaft och blandar om. Sen är det bara att smaka av tills smakerna sitter där man vill ha dem.
När du gör själva tacosen så börjar du med en varm, torr stekpanna. Lägg ett tortillabröd i pannan och strö ut ett lager med riven ost. Lägg sedan köttfärsen i mitten av tortillabrödet, ha på lite mer ost om du vill, och vik tortillan på mitten. Pressa ihop lite så att den sitter kvar, du ser då samtidigt att brödet fått fin färg på undersidan. Eftersom stekpannan är varm så går det fort. Lyft av tacosen från stekpannan och gör likadant med resten av tortillabröden. Vid servering har du i lite guacamole, kanske någon stark sås och varför inte lite hackad koriander? C hade en vitlökssalsa i sina tacos men jag tyckte att det var godare utan. Den där koriandern hade däremot inte suttit fel men den var tyvärr slut i affären så jag fick vara utan. Trots det så var tacosen riktigt goda och mycket mättande.
Rätten är enkel att variera i princip hur mycket man vill. Ha i en mildare köttfärsröra, gör en kycklingröra med bacon eller varför inte köra med potatis och paprika, eller vad du vill.
Till våra tacos hade vi en enkel sallad av romansallad och majs. Tanken var från början att skiva romansalladen och blanda den med lite strimlad mango och krydda upp salladen med lite chili. Tyvärr var mangon jag köpte hem dålig så då fick jag tänka om, och då blev det detta istället. Eftersom det inte blev som jag hade tänkt så ville jag testa något nytt och stekte därför på salladen tillsammans med lite pressad vitlök. Resultatet blev väl sådär. Helt okej men inte särksilt gott, så det är inget jag direkt rekomenderar. Själva grejen med att steka på salladen lite (så som man gör med kål) gillar jag dock, det är bara tillbehör och kryddningen som jag behöver styra upp..