Entrecote i teriyakisås med sesamböngroddar och chilimarinerad gurka

 
I tisdags blev vi bjudna på middag hos Cs föräldrar och biten med entrecote vi tagit fram ur frysen blev således kvar till igår. För att köttet inte skulle bli dålig när vi redan tinat det så stekte jag i tisdags på biten så att den fick fin färg runtom och tillagade den sedan i ugn på ungefär 110 grader tills den nått en innertemperatur på 54 grader. Köttet fick sedan vila i kylen till igår. När vi hade tillagad entrecote passade vi på att göra ett recept vi kom på för ett par år sedan: entrecote i teriyakisås med vitlök och chili. Till det hade vi äggnudlar och två tillbehör från en klassisk bibibap. Jäklar vad gott det blev!
 


Entrecote i teriyakisås 
- Kall entrecote tillagad till ungefär medium rare
- En flaska teriyakisås 
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ganska stark chili
- 1 salladslök 
- Koriander 
- Äggnudlar 
 
Skär den kalla entrecoten i skivor och lägg i en bunke. Blanda ned teriyakisåsen, hacka ned hela chilin och riv ned vitlöken. Blanda om ordentligt och låt det stå och marinera lite innan du går vidare. Precis innan servering så kokar du nudlarna och steker teriyakiblandningen lite lätt. Eftersom köttet redan är tillagat vill du mest att det ska bli varmt. Toppa med lite koriander vid servering. 
 
Chilimarinerad gurka
- 1 hel gurka
- 2 salladslökar
- 2 tsk chilipulver (jag blandade chilipulver och Chiliflakes för både smak och hetta)
- 1 tsk ättiksprit 
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
 
Skiva gurkan tunnt och blanda med resten av ingredienserna. Lägg en tallrik ovanpå blandningen och ställ en tyngd ovanpå. Låt stå och vila i kylskåp i ungefär 20min och häll av vätskan innan du serverar.
 
Sesamböngroddar
- 150g böngroddar 
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk sesamfrön
- 2 tsk sesamolja 
 
Rosta sesamfröna i en varm panna och blanda med resten av kryddorna. Koka samtidigt upp rikligt med vatten. När det kokar så lägger du i böngroddarna och häller direkt av vattnet genom ett durkslag, skölj också med kallt vatten så att böngroddarna svalnar. Blanda sedan med kryddorna och rör om ordentligt. 
 
 
Det här var riktigt gott! Möjligtvis var böngroddarna lite för salta när man åt dem separat men jag kan förstå att det är lagom sälta när man blandar ihop dem i en bibimbap. Så, om du lagar böngroddarna för att ha den separat så rekommenderar jag att dra ned lite på saltet. I övrigt så tyckte jag riktigt mycket om den här rätten och rekommenderar den starkt!