Ryggbiff med råstekt potatis, vitlökssmör och granatäpplesallad

 
 
 
Lite onsdagslyx är väl aldrig fel? Det tycker vi inte hemma hos oss så gårdagens middag blev ryggbiff, råstekt potatis, vitlökssmör och en sallad med mycket granatäpple. Det känns nästan som att jag inte behöver berätta att det var gott.
 
För att göra ryggbiffen börjar du med att värma ugnen till 100 grader. Bryn sedan köttbiten runtom i en het stekpanna med lite smör, krydda med salt och svartpeppar och tillaga sedan i ugnen tills innertemperaturen nått 54 grader. Här få du ha lite tålamod eftersom en ugn på 100 grader inte tillagar köttet särskilt fort, däremot blir köttet väldigt mört och det är väl värt väntan. Vid 54 grader har du kött som  är medium rare, ta ut och vira in i aluminiumfolie och låt det sedan vila i lite drygt en kvart innan du skär upp det.
 
Vitlökssmör
  • Smör
  • Vitlök
  • Flingsalt
Om du varit förutseende och ställt fram så att du har rumsvarmt smör är det kanonbra men det lyckas jag i princip aldrig komma ihåg. Istället tar jag en ordentlig bit smör, lägger i en skål och kör i microvågsugnen i 10-15 sekunder. Det brukar räcka för att smöret ska mjukna utan att smälta helt. Pressa ned en vitlöksklyfta eller två, lite beroende på hur mycket smör du har och hur stora vitlöksklyftorna är. Det räcker faktiskt med ganska lite, vitlök smakar så mycket så du behöver inte ta i så du spricker. Toppa med flingsalt och blanda ihop allting ordentligt. 
 
Det går bra att ställa smöret som det är i kylen eller frysen (beroende på hur snabbt du vill att det ska stelna) men jag brukar tycka om att forma det till en tub, så att man kan skära sig små rondeller att ha på köttet. För forma vitlökssmöret behöver du bara lite plastfolie. Lägg ut det på en platt yta och bre ut smöret i en avlång sträng på folien. Se till att det är ganska tjockt med smör överallt. Vik sedan över plastfolien och klappa den runt smöret. Rulla ihop resten av folien och snurra ihop ändarna så att de blir täta och plattar till kanterna. Rulla sedan smöret lite försiktigt tills du har en jämn form och smöret fyller ut överallt. Sen är det bara att kyla ned och låta stelna till servering.
 
 
Råstekt potatis
  • Potatis
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
Skala och skär potatisen i ganska tunna skivor. Stek på medelhög värme i en stekpanna med smör och krydda med salt och peppar. Lägg gärna på ett lock mellan omrörningarna. När potatisen börjar bli klar, jag vill gärna ha den stekt ordentligt länge, så lägger du ned rosmarinkvistarna och vitlöksklyftorna som du delat på hälften. Rosmarinen och vitlöken ska bara ligga med i någon minut och ge smak åt potatisen, du kan gärna plocka bort dem innan du serverar. Den korta stund som de får ligga med ger faktiskt alldeles lagom mycket smak åt potatisen och blir enligt mitt tycke pricken över i. 
 
 
 
 
Sallad med granatäpple
  • 1 påse med blandade salladsblad
  • 1 granatäpple
  • Parmesanost
Det här är en väldigt enkel sallad men den är god och dessutom väldigt vacker. Det enda som är lite knixigt med salladen är att få ur kärnorna ur granatäpplet. Jag har hört från flera olika kockar att allt du behöver göra är att dela granatäpplet på hälften och sedan banka på skalet så att kärnorna faller ur. Jag delade och jag bankade och jag fick ut 3-4 kärnor. Inte riktigt önskat resultat. Istället tog jag och bröt sönder granatäpplehalvorna över en sil och fick ut kärnorna på det sättet. Alla sätt är bra sätt så länge de fungerar! Det enda viktiga att tänka på är att akta dig för saften, den är illröd och lämnar ordentliga fläckar så använd med fördel ett förkläde.
 
När så kärnorna var ute hällde jag dem över salladsbladen och hyvlade över lite parmesan. Det blev väldigt mycket granatäpple i den här salladen så vill du ha lite jämnare proportioner skulle jag rekommendera att använda ett halvt granatäpple. Resten kan du ha som efterrätt eller äta med lite turkisk yoghurt. Det är galet nyttigt har jag hört.