Laxfilé med apelsinhollandaise och vitlöksslungade grönsaker

 
Lax och hollandaise är en välbreprövad kombination som aldrig slår fel. Igår blev det en variant av detta, inspirerat av ett recept av Sigrid Barany. Riktigt gott och spännande nya smakkombinationer!
 
Apelsinhollandaise
  • 3 äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Rivet apelsinzest av 1/2 apelsin
  • Juice från en apelsin
  • 150g smör
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Citronjuice
Smält smöret i en kastrull och låt stå kvar på den varma plattan tills det blir ordentligt brynt. Ta sedan av kastrullen från plattan och ställ åt sidan. Koka upp ett vattenbad och vispa upp ägg, vitvinsvinäger och apelsin i en bunke över badet. Fortsätt att vispa tills blandningen tjocknat. Lyft blandningen från vattenbadet och vispa sakta ned det brynta smöret. Smaka sedan av med cayenne, salt och citron. Var lite försiktig med citronen eftersom du redan har citrussmaken från apelsin, jag tyckte nämligen att jag fick lite för stark citrussmak i såsen. Men trots detta var det riktigt gott. Det brynta smöret och apelsinen gjorde verkligen såsen till någonting helt annat än vanlig hollandaise.
 
Vitlöksslungade grönsaker
  • Broccoli
  • Sockerärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rivet apelsinzest från 1/2 apelsin
  • Smör
Börja med att koka broccoli och sockerärtor i några minuter tills de mjuknat. Broccolin behöver lite längre tid än ärtorna så börja med att koka den. Häll av vattnet och låt grönsakerna ånga av. Skala och hacka vitlöksklyftorna och stek sedan dem tillsammans med apelsin i ganska rikligt med smör. Var försiktig så att du inte bränner vitlöken. Vänd sedan ned broccolin och ärtorna i stekpannan och blanda om ordentligt.
 
Till detta hade vi kokt potatis och så laxfilén som stektes i smör, ungefär 2min per sida. Jag tyckte att dett var en god rätt där såsen gjorde sig väldigt bra mot den mjälla laxen.